Cum se fac SIROPURILE din PLANTE în casă (rețetă de bază)

Siropurile sunt un mod plăcut de a ne bucura de beneficiile nenumărate ale plantelor sau fructelor folosite.

La prepararea lor putem folosi aproape orice plantă sau fruct. La baza lor se află de regulă o fiertură concentrată, care se amestecă apoi cu zahăr, miere sau alt îndulcitor, menită să dea gust și mai ales să închege lichidul și să ajute la conservarea siropului.

Siropuri de plante – reteta de baza

Datorită consistenței lor vâscoase, produc un efect emolient asupra gâtului. Din acest motiv pot fi utile în tuse, țesuturi uscate sau iritate ale gâtului, dureri în gât sau probleme digestive.

În funcție de plantele folosite, siropul poate avea efecte terapeutice. De pildă, siropul de fructe de soc combate răceala și gripa, datorită conținutului bogat în vitamina C și a proprietăților sale imunostimulatoare.

Siropul de mentă este util în tulburări stomacaleSiropul de roiniță are efecte calmante asupra sistemului nervos

Siropurile sunt în mod deosebit adorate de copii. Pot fi administrate ca tonice în sezonul rece, sau ca băutură răcoritoare în perioada verii.

Toamna și iarna putem adăuga 1 lingură de sirop într-o cană cu apă sau cu ceai, obținând astfel o băutură reconfortantă. Vara putem adăuga 1-2 linguri de sirop cu apă minerală (sifon), și vom avea un suc răcoritor.

De asemenea, siropurile pot fi folosite ca topping pentru clătite, înghețate sau alte deserturi. Pot fi adăugate în iaurt, cereale, biscuiți, fursecuri etc.

_________________________

Cum se prepară siropurile

Proporțiile de bază pentru obținerea siropurilor sunt: 2 părți fiertură de plante și 1 parte de miere sau zahăr (2:1).

De pildă, dacă fierbeți plantele cu 1 litru de apă, iar în urma fierberii lichidul scade la jumătate, trebuie să folosiți 1 cană de miere sau de zahăr, pentru a obține un sirop adecvat (bine conservat și gustos).

Unii botaniști recomandă 1 porție fiertură, 1 porție miere/zahăr, însă acest raport poate da un sirop prea dulce pentru gustul unora. Experimentați și vedeți care sunt cele mai bune proporții. Cu cât mai mare este cantitatea de îndulcitor, cu atât mai mult vor rezista siropurile.

_________________________

Sirop de plante – rețetă de bază

Ingrediente

• ½ – 1 cană de plante uscate
• 950 ml de apă rece
• 1-2 căni de zahăr sau miere

Preparare

Se pot folosi rădăcini, scoarță sau fructe. Frunzele și florile se adaugă mai târziu, nu la început, deoarece nu trebuie să fiarbă, ci doar să se infuzeze.

Puneți plantele într-o cratiță împreună cu apa și aduceți amestecul la punctul de fierbere. Acoperiți parțial cu un capac. Lăsați să fiarbă până când lichidul scade la jumătate.

Dacă folosiți frunze sau flori, luați vasul de pe foc și adăugați-le acum. Dacă nu, omiteți acest pas.

Puneți capacul pe cratiță și acoperiți-o complet. Lăsați florile și frunzele la infuzat cel puțin 20 de minute (pot sta și câteva ore).

Strecurați fiertura și aruncați plantele. Acest lichid va fi baza siropului.

Transferați fiertura înapoi în cratiță și adăugați mierea sau zahărul. Dacă folosiți miere, încălziți amestecul la foc minim, până când mierea se dizolvă. Aveți grijă să nu fierbeți siropul pentru a nu distruge enzimele binefăcătoare din miere.

Dacă folosiți zahăr, lăsați siropul pe foc până capătă consistența pe care o doriți. Dacă vreți un sirop mai gros, fierbeți-l circa 30 de minute, până se leagă bine. Dacă îl vreți mai subțire, lăsați-l pe foc doar până când zahărul se dizolvă complet.

Luați siropul de pe foc și turnați-l în sticle sau borcane sterilizate. Adăugați o etichetă cu ingredientele și data preparării.

Rezistă la frigider până la 3 luni.

Modul de administrare depinde de situație și efectul dorit. Doza generală este de ½ – 1 lingură de sirop, de 1-3 ori pe zi. În cazul unei răceli sau alte boli, se poate administra mai des într-o zi.

_________________________

Sursă: Herbal Academy, HOW TO MAKE AN HERBAL SYRUP: https://theherbalacademy.com/herbal-syrup/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.