MIERE de LILIAC – rețetă simplă
Liliacul este una din cele mai iubite flori de primăvară. Ne place să îl aducem în casele noastre pentru un impact vizual și olfactiv. Mirosul de liliac are efecte liniștitoare asupra persoanelor stresate sau agitate.
În scop medicinal, de la liliac se folosesc frunzele, de regulă sub formă de infuzie. Florile de liliac sunt comestibile și pot fi incluse în diverse rețete dulci, precum sirop, limonadă, miere, jeleu, înghețată, lichior sau vin.
Culegeți crenguțele de liliac dintr-o zonă curată, nepoluată, departe de traficul rutier. Desfaceți floricelele mărunte de pe crengi.
Folosiți un borcan de sticlă curat și uscat de dimensiunea dorită. Poate fi un borcan de 250 g, de 500, de 800 g etc.
Umpleți-l cu floricelele de liliac, lăsând puțin spațiu deasupra. Turnați peste ele miere. Apăsați florile cu o lingură de lemn, asigurându-vă că sunt scufundate complet în miere.
Umpleți borcanul cu miere și puneți capacul etanș. Lăsați florile de liliac la macerat în miere cel puțin 6 săptămâni.
Nu este nevoie să strecurați mierea. Puteți consuma și florile.
Mierea de liliac poate fi întinsă pe pâine și servită ca atare, sau poate fi folosită la ceai, clătite sau alte deserturi, ca topping sau sirop.
___________________________________
Puțini dintre noi știm că arbustul de liliac este înrudit cu măslinul.
Există peste 1.000 de soiuri de arbuști de liliac în lume.
Se înmulțește foarte ușor și foarte mult. Pentru a crește mai mare, se tunde o dată pe an.
La noi în țară există o pădure de liliac, apărută în mod natural, unică în Europa. Se află în localitatea Ponoare, o rezervație de lângă Baia de Aramă, județul Mehedinți.
___________________________________
Surse:
1. The Practical Herbalist, Lilac: An Edible and Medicinal Treat: https://www.thepracticalherbalist.com/holistic-living/lilac-an-edible-and-medicinal-treat/
2. Casa și Grădina, 12 lucruri pe care nu le stiai despre liliac: https://www.casa-gradina.ro/12-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-liliac/
informatii utile