Băutură tonică și medicinală din CĂPȘUNI și PĂPĂDIE

Civilizațiile vechi obișnuiau să prepare băuturi non-alcoolice pe bază de oțet pentru a conserva fructele de sezon. Aceste băuturi sunt aromate, răcoritoare, energizante și au proprietăți terapeutice

Rețeta pe care v-o prezentăm conține căpșuni de sezon și rădăcini de păpădie. Acestea sunt foarte bogate în minerale și au numeroase beneficii pentru organism.

Tonic de Căpșune

Rădăcina de păpădie extrage toate mineralele și vitaminele din sol. Este bogată în inulină, o substanță prebiotică, importantă pentru sănătatea colonului și a sistemului digestiv.

Datorită faptului că îmbunătățește funcția ficatului, rădăcina de păpădie susține nivelurile normale de hormoni (sindrom premenstrual) și curăță pielea de eczeme și acneeUnele studii in vitro au arătat că rădăcinile de păpădie ajută la tratarea cancerului.

Căpșunile sunt bogate în vitamina C și antioxidanți, iar oțetul conține multe minerale: fier, mangan, calciu, potasiu.

Tonic de căpșuni și păpădie – rețetă

Ingrediente

• 400 g de căpșuni (proaspete sau congelate)
• 100 g de rădăcini de păpădie proaspete (sau 50 g de rădăcini uscate)
• 2 linguri de ghimbir tocat mărunt
• 240 ml de oțet balsamic
• 240 ml de oțet de mere (sau de vin alb)
• 180 g de miere

Preparare

Rădăcinile de păpădie se recoltează de la plantele cu frunze mature. Săpați în jurul plantei cu un hârleț pentru a scoate mai ușor rădăcinile. Trageți de ele cu mâinile, fără să le rupeți.

Puneți-le într-un bol cu apă și frecați-le cu mâinile pentru a îndepărta pământul gros. Spălați-le apoi sub un jet de apă călduță și clătiți-le bine.

Spălați bine căpșunile și tăiați-le bucăți mici. Puneți-le într-un borcan de sticlă sterilizat în prealabil. Zdrobiți fructele cu o lingură de lemn. Adăugați rădăcinile de păpădie spălate și tocate mărunt, asemenea și rădăcina de ghimbir.

Turnați ambele tipuri de oțet și mierea de albine. Amestecați cu lingura de lemn, acoperiți gura borcanului cu o folie de plastic sau hârtie de copt, apoi puneți capacul.

Lăsați ingredientele la infuzat o săptămână în frigider, agitând zilnic borcanul.

Strecurați băutura și păstrați-o în sticle de sticlă, la frigider. etichetați sticlele cu data preparării. Această băutură rezistă până la 6 luni.

Mod de servire

Adăugați 1-2 linguri într-un pahar cu apă (plată, minerală). Are un gust dulce-acrișor și o aromă subtilă de ghimbir.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Learning Herbs, Drinking Vinegar: A Dandelion and Strawberry Shrub Recipe: at http://learningherbs.com/remedies-recipes/shrub-recipe/

2. Learning Herbs, How to Harvest Dandelion Root and Make Roasted Dandelion Tea: http://www.traditionalmedicinals.com/products/roasted-dandelion-root-single-serve-cups/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.