Salată verde cu pepene – răcoritoare, hidratantă, vitaminizantă!
Fructele fac o pereche excelentă cu verdețurile! Salata verde cu pepene este un bun exemplu în acest sens.
Rețeta este inspirată din bucătăria italiană. O puteți pregăti în zilele caniculare de vară, când nu ai apetit pentru mâncăruri gătite, ci pentru salate ușoare, care astâmpără setea și răcoresc organismul.
Pepenele verde nu este un adaos atât de extravagant la o salată. Până la urmă, face parte din aceeași familie cu dovleceii și castraveții.
Aroma sa dulce și textura suculentă dau o notă distinctă salatelor.
Cuprins
Salată verde cu pepene – rețetă
Număr de porții: 4
Ingrediente
- 320 g de salată verde (sau mixtă)
- 400 g de miez de pepene verde
- 250 g de roșii cherry
- 80 g de ardei gras
- 1 ceapă roșie
- busuioc sau mentă verde
- 4 linguri de ulei
- ¼ linguriță de oțet balsamic
- sare, după gust
Mod de preparare
Spălați frunzele de salată verde și stoarceți-le ușor. Puteți folosi un mix de salate verzi.
Tăiați-o mărunt și puneți-o într-un bol încăpător.
Tăiați miezul de pepene cubulețe mici și puneți-o în bol.
Procedați la fel și cu roșiile cherry. La final puneți ceapa tăiată solzișori și ardeiul gras tăiat fâșii.
Puteți renunța la roșii și ardei. Salata este la fel de gustoasă dacă folosiți doar frunze verzi și pepene.
Puteți da o aromă deosebită salatei cu câteva frunze verzi de mentă sau busuioc, tocate mărunt.
Separat, combinați uleiul cu oțetul și sarea. Turnați sosul obținut în bol și amestecați ușor.
Salata verde cu pepene poate fi servită imediat.
Beneficiile consumului de pepene
Pepenele verde este atât de bun, încât nimeni nu are nevoie de alte motive pentru a-l consuma în perioada verii.
Trebuie să vă spunem însă că este un fruct foarte sănătos.
Studiile recnete au arătat că miezul roșu al pepenelui conține mai mult licopen decât tomatele. Totodată, are o rată de absorbție mult mai mare decât cel din tomate.
Acest antioxidant face parte din clasa carotenoidelor. Protejează împotriva bolilor cardiovasculare și a celor canceroase.
Studiile clinice au arătat că reduce tensiunea arterială, previne oxidarea colesterolului LDL și scade riscul de infarct miocardic.
Un nivel crescut de licopen în sânge a fost asociat cu un risc mai mic de cancer pulmonar, mamar, uterin și de prostată.
Are efecte bune și asupra sistemului osos, precum și în bolile neurodegenerative, precum Parkinson sau Alzheimer.
Un alt antioxidant puternic pe care ni-l oferă pepenele verde este vitamina C. În cantități mai mici, conține vitamina A, vitamina B1, vitamina B5, vitamina B6, biotină și cupru.
Pepenele verde este de asemenea o sursă valoroasă de citrulină. Acest aminoacid poate reduce riscul de hipertensiune arterială și diabet de tip 2.
Cucurbitacina E este un triterpenoid din pepene care inhibă activitatea enzimei COX-2, ajutând astfel la atenuarea inflamațiilor.
Un studiu recent a arătat că pepenele verde crește rezistența cicliștilor și reduce riscul de stres oxidativ și inflamații după antrenament.
Alte rețete cu pepene verde
Granita de pepene verde – desert sicilian super-răcoritor!
Jeleu de pepene – desert italian de vară
Înghețată pe băț din pepene – rețetă + beneficii
Sursa:
1. Giallo Zafferano, Salată cu Pepene Verde – Rețetă de Vară: https://blog.giallozafferano.it/ilchiccodimais/insalata-con-anguria-ricetta-estiva/
2. Sylwia Przybylska, Lycopene – a bioactive carotenoid offering multiple health benefits: a review, Food Science + Technology, 24 July 2019: https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijfs.14260
3. The World’s Healthiest Foods, Watermelon: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=31