SALATĂ de VERDEȚURI – benefică pentru DIGESTIE, INIMĂ și CREIER

Verdețurile sunt ieftine, ușor accesibile în sezonul cald și o sursă bogată de nutrienți. Sunt o parte importante a unei diete sănătoase. Conțin vitamine, minerale, antioxidanți și fibre, și sunt sărace în calorii.

Consumul regulat de verdețuri a fost asociat cu reducerea riscului de obezitate, boli de inimă, hipertensiune arterială și deficite cognitive.

Salata de verdeturi

Beneficiile consumului de verdețuri

Sunt importante pentru digestie, pentru îmbunătățirea vederii, echilibrarea nivelurilor de colesterol, scăderea în greutate, păstrarea tinereții pielii, combaterea anemiei, creșterea energiei și a speranței de viață.

Un studiu al cercetătorilor din Boston, publicat în anul 2018 în jurnalul Neurology, a arătat că o porție de verdețuri pe zi poate încetini declinul cognitiv cauzat de înaintarea în vârstă.

Efectul se datorează conținutului bogat în luteină, beta-caroten, alfa-tocoferol, vitamina K, filoquinonă, kaempferol și acid folic al frunzelor verzi.

Spanacul este una din cele mai consumate verdețuri – în salate, supe, smoothie-uri, sosuri, plăcinte, orez etc. Acesta oferă organismului cantități însemnate de vitamina K, vitamina A și mangan. Este de asemenea o sursă bună de acid folic, important pentru producția celulelor roșii de sânge.

Frunzele de păpădie sunt un adaos inedit la orice salată de primăvară, datorită efectelor lor depurative (curăță sângele și corpul de toxine) și curative asupra ficatului.  Iar frunzele de țelină, pe lângă aroma deosebită pe care o dau, vin cu un aport valoros de substanțe nutritive.

Salată de verdețuri – rețetă

Ingrediente

• 1 salată verde
• 1 mână de spanac
• 1 mână de păpădie
• 1 lingură de pătrunjel tocat
• 1 lingură de mărar tocat
• 1 lingură de leuștean tocat
• 1 lingură de frunze de țelină tocate
• 1 ceapă
• 1 lămâie
• sare și piper după gust

Preparare

Spălați bine frunzele de salată verde, de spanac și de păpădie și stoarceți-le de excesul de apă. Rupeți-le bucăți mici și puneți-le într-un bol.

Spălați zarzavaturile celelalte și tocați-le mărunt sau tot așa, rupeți-le cu mâna. Adăugați-le în bol. Ceapa se curăță de coajă și se dă pe răzătoare sau se taie solzișori. Se adaugă sare după gust.

Se stoarce lămâia și se toarnă sucul peste salată. Se amestecă și se poate servi imediat.

Surse bibliografice:

1. BRANDI MARCENE, „11 Health Benefits of Green Leafy Vegetables”, FOOD & NUTRITION, Natural Food Series: https://www.naturalfoodseries.com/11-benefits-green-leafy-vegetables/
2. Morris MC, Wang Y, Barnes LL, Bennett DA, Dawson-Hughes B, Booth SL, „Nutrients and bioactives in green leafy vegetables and cognitive decline: Prospective study”, articol publicat în jurnalul Neurology. 2018 Jan 16;90(3):e214-e222: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29263222
3. Healthline, „The 13 Healthiest Leafy Green Vegetables”: https://www.healthline.com/nutrition/leafy-green-vegetables
4. Tudor Osiac, Sănătate cu Mâncăruri de la Mănăstiri din Muntele Athos și din România, „Salată de verdețuri”, Editura Evanghelismos, București, 2014, p. 62

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.