SALATĂ de DOVLECEI cruzi și SEMINȚE – rețetă + beneficii

Ingredientul central al acestei salate este dovlecelul – o legumă cu un conținut bogat în apă, sărac în calorii, ideal pentru curele de slăbire.

Dovleceii au deopotrivă valoare nutrițională și medicinală deopotrivă Conțin fibre, electroliți și antioxidanți. Varietățile galbene și verde deschis conțin luteină, beta-caroten, zeaxantină și acid dehidroascorbic.

Salata de dovlecei cu seminte

 

Consumul acestei legume poate ajuta la îmbunătățirea digestiei, combaterea constipațiilor, prevenirea ulcerelor, a colonului iritabil și a cancerului de colon.

Datorită efectelor lor diuretice, antioxidante și antiinflamatoare, dovleceii ajută la eliminarea toxinelor din corp, combat inflamațiile și încetinesc procesul de îmbătrânire a organismului.

Mai mult, fibrele conținute ajută la reducerea aportului de carbohidrați, menținerea sațietății, scăderea nivelului de zahăr din sânge și creșterea sensibilității la insulină. Studiile arată că 30 g de fibre pe zi pot ajuta la prevenirea diabetului.

Întrucât au un conținut redus de sodiu și grăsimi, dar bogat în fibre, apă și potasiu, dovleceii susțin buna circulație a sângelui și implicit sănătatea inimii.

Beta-carotenul, vitamina C, manganul, luteina și zeaxantina sunt antioxidanți din dovlecei care protejează ochii și îmbunătățesc vederea.

Consumul de dovlecei este indicat și în dieta persoanelor obosite, fără energie, datorită conținutului de vitamina B (acid folic, B2 și B6), implicate în producția de energie și în cogniție.

Studiile de laborator efectuate la Universitate Devi au arătat că în coaja dovleceilor se găsesc compuși (polifenoli, vitamina C) benefici pentru glanda tiroidă și glanda suprarenală, care ajută totodată la reglarea nivelurilor de insulină.

Salată de dovlecei cruzi – rețetă

Ingrediente

• 250 g de dovlecel (sau zucchini)
• 10 miji de nucă
• 1 lingură de semințe de floarea-soarelui
• ½ ceapă
• 1 cățel de usturoi
• 1-2 linguri de suc de lămâie sau portocale
• piper, chimen, sare

Preparare

Dacă dovleceii sunt dintr-o sursă bio, de încredere, nu-i mai curățați de coajă. Spălați-i și dați-i pe răzătoarea cu găuri mari, într-un bol. Adăugați miezul de nucă măcinat sau tocat grosier, și ceapa tocată mărunt.

Amestecați separat sucul de citrice proaspăt stors cu usturoiul zdrobit, sarea și condimentele. Turnați acest sos peste salată și amestecați ușor.

Surse bibliografice:

1. Dr. Patrick Quillin, „The Nutritional Benefits of Zucchini”, Getting Healthier: https://gettinghealthier.com/the-nutritional-benefits-of-zucchini/https://foodrevolution.org/blog/zucchini-benefits/
2. Martínez-Valdivieso D, Font R, Fernández-Bedmar Z, Merinas-Amo T, Gómez P, Alonso-Moraga Á, Del Río-Celestino M. Role of Zucchini and Its Distinctive Components in the Modulation of Degenerative Processes: Genotoxicity, Anti-Genotoxicity, Cytotoxicity and Apoptotic Effects, articol publicat în Jurnalul Nutrients. 2017 Jul 14;9(7). pii: E755, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28708122
3. Mihaela Bășoiu, Mihai Bășoiu, „R117 – Salată de dovlecel”, 203 Rețete de Hrană Vie, Editura Meteor Publishing, 2013, p. 95

Cautari:
    dovlecei beneficii |

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.