Pastă de FISTIC – rețetă + beneficii
Această pastă de fistic este deosebit de hrănitoare și gustoasă. Se întinde pe pâine și se servește sub formă de tartine.
Pasta de fistic poate înlocui pateurile din comerț. Este naturală, nu conține aditivi, nici cantități mari de zahăr, sare, grăsimi sau alte adaosuri nesănătoase.
Puteți obține astfel de creme din orice fel de nuci sau semințe. Rețeta este foarte simplă și rapidă, dacă aveți un blender cât de cât puternic.
Ce beneficii are fisticul?
Fisticul este un tip de nucă, foarte nutritiv. Conține proteine, fibre și antioxidanți. Oamenii îl consumă ocazional, din cauză că este foarte scump. Se poate servi ca atare, sau adăuga în salate, înghețate, prăjituri și multe alte preparate culinare.
30 de grame de fistic (49 de boabe de fistic crude) conțin:
– 159 de calorii
– 5.72 g de proteine
– 12.85 g de grăsimi
– 7.70 g de carbohidrați
– 3 g de fibre
– 2.17 g de zaharuri
– 34 mg de magneziu
– 291 mg de potasiu
– 139 g de fosfor
– 37% din doza zilnică recomandată de vitamina B6
După cum vedeți, fisticul este mult mai sărac în calorii decât alte tipuri de nuci. În fistic se găsesc o serie de antioxidanți puternici, care în alte nuci sunt în cantități mai mici:
– Y-tocoferol
– Fitosteroli
– Carotenoide xantofile
Acești compuși au și efecte antiinflamatoare, reduc cancerul și combat bolile cronice. Totodată, un studiu a arătat că cei care au consumat 1-2 porții de fistic în decurs de o lună au prezentat o creștere a nivelurilor de luteină, alfa-caroten și beta-caroten, comparativ cu non-consumatorii de fistic.
Citește și Fistic – Proprietăți și Beneficii Uimitoare
Consumat cu regularitate, fisticul are următoarele beneficii:
• scade colesterolul
• reduce riscul bolilor de ochi (cataractă)
• crește nivelul bacteriilor bune din intestin
• îmbunătățește digestia, previne constipația
• reduce indexul de masă corporală și riscul creșterii în greutate
• scade tensiunea arterială
• protejează inima, reduce mortalitatea cardiovasculară
• ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge
• reduce markerii de obezitate și inflamație
• scade riscul de cancer la colon
Fisticul trebuie consumat în cantități mici, de 30-50 g pe zi.
Pastă de fistic – rețetă
Ingrediente
• 100 g de fistic crud
• 1 roșie
• 4 căței de usturoi
• 2 linguri de ulei de măsline
• 3 linguri de suc de lămâie
• 2 lingurițe de busuioc
• ½ linguriță de sare
• opțional: 1 lingură de fulgi de drojdie inactivă
Mod de preparare
Pentru a obține o pastă cât mai fină, trebuie să folosiți un blender de viteză mare (peste 750W).
Puneți în vasul blenderului toate ingredientele: fisticul, roșia, usturoiul tăiat bucăți mici, uleiul de măsline, sarea, zeama de lămâie proaspăt stoarsă, busuiocul și fulgii de drojdie (dacă aveți).
Citește și PASTĂ de NUCI cu USTUROI (rețetă + beneficii)
Mixați timp de 1-2 minute, sau până când rezultă o compoziție omogenă, ca o cremă. Dacă este prea tare și blenderul nu poate mărunți fin ingredientele, mai adăugați puțin ulei sau zeamă de lămâie.
Pasta de fistic se poate servi pe felii de pâine prăjită, pe biscuiți uscați/crackers sau chiar pe felii/fâșii/bucăți de legume crude (castraveți, dovlecei, buchețele de conopidă, morcovi, ardei kapia). Merge la fel de bine și pe frunze verzi (salată verde, spanac, andive).
Citește și PASTĂ tartinabilă din SEMINȚE și PĂTRUNJEL
Surse:
1. Jayne Leonard, Natalie Olsen, What are the benefits of pistachios, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322899.php
2. Centrul Medical Naturalia, Pastă de Fistic, Conceptul Integral. Rețete, Editura Christiana, București, 2915, p. 48