Salată de AVOCADO cu PRAZ – utilă în prevenirea bolilor cauzate de INFLAMAȚII și STRES oxidativ
Autoarea de rețete vegetariene Elena Pridie are foarte multe propuneri la capitolul „salate”. Rețetele sunt de o simplitate dezarmantă, încât oricine le poate încerca sau chiar diversifica, după legumele sau ingredientele pe care le are în casă.
Elena Pridie încurajează consumul de crudități, fiind în consens cu mulți cercetători în ceea ce privește beneficiile lor pentru sănătate, îndeosebi pentru prelungirea vieții.
Ingredientul de bază al acestei salate este avocado – unul din cele mai hrănitoare alimente de pe pământ. Însă „invitatul” special din rețetă este prazul.
Cuprins
Ce beneficii are prazul
Rudă apropiată cu ceapa și usturoiul, prazul are un gust iute mai blând. Este folosit în mod deosebit în tocănițe și diverse mâncăruri gătite. Însă pentru a beneficia de proprietățile sale nutritive și curative, este bine să îl consumăm crud. Poate fi adăugat în diverse salate.
Prazul este bogat în vitamina B6, vitamina C, vitamina A și vitamina K, în acid folic, cupru, fier, zinc și antioxidanți. Conține de asemenea potasiu, calciu, magneziu, mangan și seleniu.
Spre deosebire de dovlecei sau alte legume, are un conținut ușor mai ridicat de calorii și carbohidrați. 100 g de praz crud conțin 61 de calorii. Tulpinile lungi sunt surse valoroase de fibre solubile și insolubile.
Deși conține cantități mai mici de tiosulfonați decât usturoiul, are totuși doze bune de antioxidanți (dialil disulfură de dialil, trisulfură de dialil și disulfură de alil propil).
În momentul zdrobirii sau tăierii prazului, acești compuși sunt transformați în alicină – un compus asociat în studiile de laborator cu scăderea colesterolului, combaterea bacteriilor, virusurilor și fungilor.
Totodată, alicina reduce rigiditatea vaselor de sânge și implicit nivelul tensiunii arteriale. Prin faptul că blochează formarea de cheaguri de sânge, diminuează riscul de boli coronariene, boli vasculare periferice și accidente vasculare cerebrale.
Prazul conține kaempferol și numeroși polifenoli, antioxidanți care protejează vasele de sânge și celulele sangvine de daunele radicalilor liberi.
Datorită concentrației mari de polifenoli, prazul ar putea oferi susținere în numeroase boli în care sunt implicate inflamațiile sau stresul oxidativ, precum ateroscleroza, diabetul de tip 2, obezitatea, artrita reumatoidă și inflamația alergică a căilor aeriene.
Consumul de praz este important pentru sinteza ADN-ului, prevenirea defectelor de tub neural la nou-născuți (datorită acidului folic), prevenirea infecțiilor și combaterea inflamațiilor.
Pentru efectele protectoare împotriva cancerului (îndeosebi a cancerului colorectal) sunt responsabili tot polifenolii și antioxidanți.
În medicina antică, prazul era folosit de greci și romani pentru efectul său binefăcător asupra gâtului și a vocii.
Salată de avocado cu roșii și praz
Ingrediente
• 1 avocado
• 2 tulpini de praz
• 1-2 roșii
• 3-4 fire de pătrunjel
• 3 linguri de suc de lămâie
• 1 linguriță de ulei de măsline
• ½ linguriță de sare
Preparare
Tăiați avocado în două, scoateți sâmburele și tăiați pulpa sau miezul cubulețe. puneți-le într-un bol. Adăugați prazul tăiat rondele, roșiile cubulețe sau felii subțiri și pătrunjelul tocat fin.
Amestecați separat sucul de lămâie proaspăt stors cu uleiul de măsline și sarea și turnați sosul obținut în salată. Omogenizați, amestecând ușor, să nu zdrobiți avocado.
Salata de avocado și praz se servește imediat.
Surse:
1. Elena Pridie, 85. Salată de praz cu avocado, Rețete din Crudități. Pentru sănătate, pentru viață, Editura Sian Books
2. The World’s Healthiest Foods, Leeks: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=26
3. Nutrition and You, Leeks nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/leeks.html