FASOLE bătută cu ȚELINĂ

Combinația dintre fasole și țelină este foarte interesantă, cel puțin în rețeta prezentată mai jos. Țelina dă o aromă deosebită oricărei mâncări, și este foarte potrivită pentru salate.

Nutriționiștii recomandă includerea leguminoaselor în dieta celor care postesc sau urmează un regim vegetarian, deoarece ele asigură un aport necesar de proteine. Pe lângă fasole, se pot consuma linte, năut, mazăre, soia bio, sub diverse forme.

Fasole Bătută – Rețetă

Academicianul Ovidiu Bojor scrie în una din cărțile sale despre efectele energetice ale boabelor de fasole și despre acțiunea lor tonică asupra sistemului nervos și muscular.

Pe lângă conținutul bogat în proteine (21-25%), fasolea uscată este o sursă importantă de minerale (potasiu – 1770 mg%, calciu – 195 mg%, și fosfor– 430 mg%), vitamina A și fibre alimentare.

Fasole bătută cu țelină – rețetă

Modul în care este folosită în această rețetă ne lasă să înțelegem că țelina înlocuiește ceapa călită, prezentă în fasolea bătută tradițională. Dar cu siguranță se poate folosi și ceapă.

Ingrediente

• 200 g de fasole albă
• 100 g de țelină rasă
• 2-3 căței de usturoi
• 1 lingură de ulei
• ½ lămâie
• 1 linguriță de sare
• ¼ linguriță de piper măcinat
• mirodenii: busuioc, rozmarin, cimbru, oregano
• 1 mână de pătrunjel verde

Preparare

Fierbeți boabele de fasole conform metodei tradiționale. Scurgeți-le de apă și puneți-le în blender. Adăugați pătrunjelul spălat, stors și rupt bucăți.

Curățați țelina de coajă și dați-o pe răzătoare. Încingeți uleiul într-o tigaie, la foc mediu și adăugați țelina rasă. Căliți-o câteva minute, până se înmoaie. Adăugați cățeii de usturoi decojiți și tăiați fin. Lăsați-i încă 1-2 minute.

Adăugați acest amestec prăjit în blender, peste fasole. Adăugați sucul proaspăt stors de la lămâie (și eventual coaja rasă, dacă lămâia este bio). Adăugați sarea, piperul și mirodeniile.

Mixați până obțineți o pastă fină, omogenă, asemănătoare unui pateu. Se servește ca pastă tartinabilă, simplă, sau cu diverse garnituri din legume.

Sursă: „Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.