Pastă de ARDEI copți cu NUCI – un aperitiv care merită încercat

Acest fel de mâncare se numește Muhammara, și este rețetă originară din Orientul Mijlociu, populară în bucătăria siriană, turcească și levantină.

Este o cremă tartinabilă de ardei și nucă măcinată, foarte hrănitoare și sățioasă, care se servește ca pastă tartinabilă, ca pateu sau ca sos pentru alte mâncăruri. Nucile sunt bogate în proteine și grăsimi bune, iar ardeii grași conțin foarte multă vitamina C.

Muhammara - Pastă de Ardei și Nucă

Muhammara – Pastă de Ardei și Nucă

Noi românii o putem include în categoria aperitivelor cu specific oriental, alături de hummusul din năut, care a devenit deja foarte popular la noi.

Rețeta tradițională conține și unele ingrediente specifice, care nu se găsesc la noi în țară, precum ardeiul iute de Alep sau melasa de rodie. Melasa de rodie este un ingredient secret care dă cremei un gust dulceag și o culoare foarte frumoasă. Noi o putem înlocui cu puțin suc sau sirop de rodie.

Pastă de ardei cu nucă – rețetă

Rețeta este gata în jumătate de oră, sau mai puțin dacă folosiți ardei gata copți, de la congelator. Ajustați cantitatea ingredientelor în funcție de numărul de porții.

Ingrediente

• 2 ardei grași mari
• 200 g de nuci (crude sau rumenite)
• 1 cățel de usturoi
• 1-2 linguri de ulei de măsline
• 1-2 linguri de zeamă de lămâie
• 1 linguriță de chimen măcinat
• sare și piper roșu, după

Preparare

Alegeți un soi de ardei roșii, dulci la gust. Coaceți-i pe o plită și lăsați-i apoi într-un bol cu puțină sare peste ei. Acoperiți-i cu un capac și așteptați circa 20 de minute. În acest timp se vor înmuia și se vor decoji mai ușor.

În afara sezonului, puteți folosi ardei copți de la congelator, dacă v-ați făcut provizii.

Puneți ardeii, miezul de nucă și restul ingredientelor în robot/blender și mixați până obțineți o pastă omogenă, ca o cremă. Se unge pe pâine, sau se servește cu lipie, turtă, crackers (biscuiți sărați) etc.

Se pot adăuga și alte legume: vinete, țelină sau morcov ras, dovlecei etc. Pentru gust, se poate folosi și o bucățică de ardei roșu iute.

Dacă aveți musafiri, decorați crema de ardei cu frunzulițe verzi de mentă sau pătrunjel, și cu miez de nucă.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.