BROCCOLI înăbușit cu ROȘII și PORTOCALE – rețetă + beneficii

Potrivit recomandărilor experților în nutriție, ar trebui să includem mai des legumele crucifere în alimentația noastră. Studiile recente au arătat că aceste legume sunt foarte importante pentru sănătatea noastră.

Broccoli, conopida și varza sunt extrem de bogate în vitamina K, carotenoide (luteină, beta-caroten, retinol), vitamina C, mangan, acid folic, fibre, potasiu, fosfor, potasiu, magneziu, fibre și proteine.

Broccoli cu Roșii

Broccoli cu Roșii

Toți acești nutrienți contribuie la efectele anticancerigene ale legumelor crucifere. Cei mai importanți în combaterea cancerului sunt însă glucozinolații: erucin, glucoalin, glucobrasicanapin, gluconapin, gluconasturtin, glucofanin, iberin, progoitrin, sinigrin și 4-metoxiglucobrasicin.

Nu doar carnea, peștele, nucile și semințe sunt bogate în grăsimi și proteine, ci și legumele crucifere. Spre deosebire de alte alimente, acestea sunt sărace în calorii. Proteinele din legumele crucifere susțin fazele de detoxifiere a organismului.

Vitamina K a devenit în ultimii ani obiectul multor studii științifice, care au dezvăluit că acest nutrient are capacitatea de a combate inflamațiile interne excesive, care cresc riscul de boli cronice, inclusiv cancerul.

Vă prezentăm un mod simplu de a găti broccoli astfel încât să fie pe placul tuturor, inclusiv a celor mici sau a celor mai mofturoși. Am găsit această rețetă pe site-ul doctorului Andrew Weil.

Broccoli înăbușit cu roșii și portocale – rețetă

Ingrediente

• 1 căpățână de broccoli
• 20 roșii cherry sau 4 roșii mari
• 60 ml de suc de portocale
• ¼ linguriță de oregano
• ¼ linguriță de boia de ardei
• ¼ linguriță de sare
• 1 lingură de ulei de măsline

Preparare

Stoarceți sucul de portocale și puneți-l într-o cratiță pe foc împreună cu roșiile spălate și tăiate bucăți potrivite. Lăsați focul la mediu până începe să fiarbă.

Între timp, desfaceți broccoli în buchețele mici, iar tulpinile curățați-le de coajă și tăiați-l bucăți mai mici.

Când sucul de portocale clocotește, adăugați tulpinile și lăsați-le câteva minute, apoi buchețelele de broccoli. Puneți capacul și lăsați-le 3 minute, sau până devin fragede.

Luați capacul, adăugați sarea și condimentele. Transferați mâncare într-o farfurie și stropiți cu ulei de măsline. Se pot presăra pe deasupra și o mână de fulgi de drojdie inactivă. Au gust de parmezan și sunt foarte bogați în proteine și vitamine din grupul B.

Surse articol:
1. http://www.drweil.com/diet-nutrition/recipes/braised-broccoli-orange-parmesan/
2. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=btnews&dbid=126

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.