„Icre” de fasole – rețetă mănăstirească de post (+beneficii)

Această rețetă se numește așa deoarece salata obținută seamănă cu icrele de pește, atât ca aspect, dar și puțin ca gust. Este un preparat foarte popular la noi, mai ales în perioada posturilor.

Varianta pe care v-o prezentăm este una mănăstirească (Mănăstirea Sfânta Ana din Orșova). Dacă vi se pare prea multă ceapă, puteți reduce cantitatea la jumătate. La ½ kg de fasole poate fi suficientă o ceapă mare.

Icre de Fasole

Icre de Fasole (

Cât despre beneficiile consumul de fasole, experții recomandă circa 550 g de leguminoase pe săptămână. Aceștia spun că disconfortul abdominal (balonare, gaze) asociat cu consumul de fasole dispare pe măsură ce aceasta devine un aliment frecvent în dieta noastră.

Fasolea este bogată în proteine, fibre și minerale, fiind o alegere foarte bună în timpul posturilor sau în cadrul unui regim vegetarian. Fasolea ajută la reducerea colesterolului și combaterea bolilor cardiovasculare, previne creșterea nivelului glicemiei, menține senzația de sațietate și ajută implicit la controlul greutății corporale.

Icre de fasole – rețetă

Ingrediente

• 500 g de fasole albă
• 4 cepe
• 2 morcovi
• 4 căței de usturoi
• sare și piper după gust

Preparare

Spălați boabele de fasole și puneți-le la înmuiat cu o seară înainte. În ziua următoare, scurgeți apa și puneți fasolea la fiert cu apă cât să o acopere, și cu puțină sare. Se lasă să fiarbă un sfert de oră, apoi se schimbă apa. Se procedează așa de 3 ori. La a treia apă se pune și un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu.

Se curăță cepele și morcovii și se adaugă în cratița cu fasole. Se lasă fiarbă până ce boabele de fasole se înmoaie. Se scot cepele și morcovii, iar fasolea scursă de apă și răcorită se pasează cu ajutorul unui blender. Se mixează împreună cu usturoiul zdrobit, puțin ulei și sare, până se obține o pastă fină.

Se toacă mărunt și celelalte două cepe și se călesc cu puțin untdelemn. Se pun 1-2 linguri de bulion și se amestecă. Se lasă până când ceapa se înmoaie și apoi se ia tigaia de pe foc.

Fasolea bătută se servește în boluri, cu sos de bulion și ceapă pe deasupra. Se lasă 30 de minute în repaos, pentru ca aromele ingredientelor să se întrepătrundă bine.

Se poate servi cu lipie, pâine uscată sau prăjită, cu roșii, castraveți, ardei grași sau alte legume.

Dacă nu ați voie de prăjeli, ultimele 2 cepe se pot toca fin și adăuga crude în fasole. În salată se poate adăuga și puțină zeamă de lămâie.

Surse articol:
1. http://www.health.com/health/gallery/0,,20886500,00.html
2. “Leacuri și Rețete Mănăstirești”, Nr. 5, august – octombrie 2015

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

10 comentarii

  1. Ideea cu manastireasca este de prost ,,gust”toata lumea cunoaste ce era si este in manastirile de la noi….!!!

  2. spune pe romaneste e fasole batuta facuta de cand ma stiu si de la bunici ,,,,,nimic schimbat ce icre de fasole,,,,

    • Fasolea batuta dar cu alte ingrediente. Daca vrei reteta de fasole batuta este urmatoarea: Se lasa la umflat fasolea pana se desprind cojile daca ai rabdare si apoi se scot doua ape. La ultima adaug un vraf de cutit de bicarbont pentru a elimina flatulents ulterioara. Apoi se spala in jet de apa rece. Se pune la fiert cu 3-4 morcovo, o telina si in pastarnac. In paralel se calesc 6-7 cepe si se afauga la sfarsit niste suc de rosii sau rosii fara pielita. Dupa ce au fiert bine boabele se scurg si se pun in mixer cu morcovul si celelalte legume fierte, se adauga sare si jumatate din ceapa calita si se mixeaza bine. Se rastoana intr-un castron iar deasupra se intinde restul de ceapa calita si niste patrunjel verde tocat marunt. Cine vrea si are voie poate pune in timpul mixarii si un catel de usturoi, iar cui îi place poate pune la fiert cu boabele si 1-2 frunze de dafin sau /si o crenguta de cimbru. Pofta buna!

  3. Nu este fasole batuta. Se prepara exact ca icrele prin picurare de ulei, mixare puternica, adaugare de lamaie si la sfarsit o ceapa cruda tocata marunt. Se poate presara la sfarsit patrunjel tocat, dupa gust! Pofta buna si nu amestecati retetele!

  4. De ce sa bați fasolea.

    ..saraca.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.