„SĂRĂȚELE” din SEMINȚE – rețetă dietetică, de post

Spre deosebire de sărățelele tradiționale, preparate cu brânză și ou, acestea sunt o variantă mai “light”, potrivită pentru cei care țin cură de slăbire sau post. În engleză se mai numesc crackers, un fel de biscuiți uscați.

Aluatul este format din făină de secară și semințe măcinate. De aceea putem spune că sărățelele obținute sunt sănătoase și foarte hrănitoare.

Sărețele din Semințe

Sărețele din Semințe

Semințele au o densitate nutritivă foarte mare, în ciuda dimensiunii lor mici. Semințele de dovleac și semințele de susan sunt foarte bogate în minerale: magneziu, calciu, fosfor, fier, zinc , mangan și seleniu. Ajută îndeosebi la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Semințele de in sunt bogate în fibre și Omega-3. Au proprietăți anticancerigene (îndeosebi împotriva cancerului de sân), ajută la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale, la dilatarea arterelor și îmbunătățirea circulației sângelui, la prevenirea și regresia aterosclerozei și la reducerea inflamațiilor, la prevenirea osteoporozei, controlul simptomelor de menopauză și reglarea tranzitului intestinal.

Făina de secară și semințele se pot procura de la magazinele naturiste.

Sărățele din semințe – rețetă

Ingrediente

• 6 linguri de semințe de susan
• 4 linguri de semințe de floarea-soarelui
• 4 linguri de semințe de dovleac
• 3 linguri de semințe de in
• 227 g de făină de secară
• 2 linguri de ulei
• 1 lingură de miere
• ¼ linguriță de sare
• 170 ml de apă

Preparare

Măcinați semințele de floarea-soarelui, semințele de dovleac și semințele de in prin râșnița electrică de cafea, pentru a le face pulbere. Amestecați făina obținută cu făina de secară, sarea și semințele de susan întregi. Adăugați uleiul și amestecați.

Încălziți puțin apa și dizolvați în ea mierea de albine. Turnați acest amestec dulce în compoziția de mai sus și amestecați/frământați până obțineți un aluat omogen dar puțin lipicios.

Presărați puțină făină pe masa de lucru și frământați din nou aluatul câteva minute. Împărțiți-l în 4 părți egale.

Presărați din nou făină pe masă (pentru ca aluatul să nu se lipească), și întindeți fiecare bucată într-o foaie de 1-2 mm. Tăiați foaia cu tăietorul de sărățele sau cu un cuțit, în formă de triunghiuri. Puteți folosi orice alte forme doriți.

Tapetați o tavă de cuptor cu hârtie de copt, și așezați în ea sărățelele. Ungeți-le cu un penson umezit în ulei, și presărați peste ele sare, semințe de mac sau de susan, zahăr brut sau alte ingrediente. Le puteți unge cu miere sau cu ulei de măsline, pentru o aromă mai deosebită.

Dacă nu le preparați de post, folosiți albuș de ou în loc de ulei pentru a unge sărățelele înainte de a le băga în cuptor.

Coaceți sărățelele la foc potrivit. Sunt gata foarte repede, când au căpătat o ușoară nuanță maronie.

După ce se răcesc vor deveni mai crocante.

Surse:
1. http://lataifas.ro/alimentatie-sanatoasa/76075/semintele-de-susan-ne-pot-salva-viata-iata-de-ce-studii/
2. http://lataifas.ro/alimentatie-sanatoasa/81802/amestecul-de-seminte-de-in-si-de-dovleac-protejeaza-ficatul-si-arterele-de-acumularea-de-colesterol/
3. http://lataifas.ro/medicina_naturista_alternativa/seminte-si-fructe/78766/semintele-de-in-scad-tensiunea-si-colesterolul-reduc-placile-arteriale-si-imbunatatesc-circulatia-sangelui-studii/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.