LIPII din făină INTEGRALĂ și MĂRAR, fără drojdie (rețetă)

Aceste lipii sunt o rețetă populară la popoarele asiatice. Se numesc Chapati, sau Roti, iar acest nume este derivat din limba sanscrită, unde înseamnă pâine. Roti sunt de fapt pâinea indienilor, servită cu diferite felurite feluri de mâncare, îndeosebi cu sosuri.

Sunt foarte sățioase și hrănitoare, întrucât se prepară din făină integrală și fără dospire. Mărarul adaugă mai multă aromă, culoare și un plus de sănătate acestor turte.

Lipii Nedospite

Lipii Nedospite

În funcție de gustul fiecăruia, cantitatea de mărar verde și semințe de mărar se poate ajusta.

Lipii din făină integrală – rețetă

Din ingredientele listate se pot obține 10 lipii subțiri. Sunt gata în mai puțin de 10 minute. În loc de mărar se pot folosi și alte verdețuri sau semințe preferate (pătrunjel, măsline, ardei gras, semințe de chimen etc). La fel, se poate folosi orice alt tip de făină, precum făină de ovăz, făină de secară, de hrișcă, de orez etc.

Ingrediente

• 2 căni de făină integrală
• 1 lingură de mărar mărunțit
• 2 lingurițe de semințe de mărar
• sare după gust

Preparare

Amestecați toate ingredientele într-un bol. Semințele de mărar sunt opționale. Adăugați apă, suficientă cât să obțineți un aluat modelabil, moale dar nelipicios.

Împărățiți aluatul în 10 bucățele egale, rotunde. Presărați puțină făină pe masa de lucru și întindeți-le cu ajutorul sucitorului sub forma unor turte mari, subțirele.

Coaceți lipiile într-o tigaie, adăugând puțin ulei în jurul lor. Întoarceți lipiile după 2-3 minute, după ce s-au uscat puțin și au căpătat pete aurii-maro la suprafață.

Aceste lipii pot fi consumate ca atare, sau servite cu diferite preparate, în loc de pâine. Indienii le prepară din făină integrală, fără. Specificul lor este faptul că se prepară fără dospire (fără drojdie), din făină integrală.

Pe site-ul nostru puteți găsi mai multe tipuri de turte de casă, preparate cu sau fără drojdie, din diferite tipuri de făină, și după diferite rețete.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Ana-Maria S

    Nu mi se par nici lipiile si nici painea turceasca, potrivite ca hrana pt. noi crestinii. Sa ramanem la credinta si traditiile cele simple stramosesti, pt. ca ne-au tinut intotdeauna sanatosi si mult mai luminati si la minte si la suflet. Hrana poate sa ne devina cel mai inselator drog, daca il primim de la orisicine!

    Cel mai bine este sa respingem ce nu este autohton si nici crestinesc, ca sa ne ocroteasca astfel Dumnezeu, de uitarea traditiilor stramosesti, mult dorite de cei care vor sa isi impuna nu doar hrana lor, ci si credinta lor…(AMS)

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.