Chifteluțe de post din CARTOFI – 2 rețete

Întrucât chifteluțele sunt un preparat atât de practic și versatil (pot fi servite cu diferite mâncăruri, pot fi luate la pachet), pe site-ul nostru puteți găsi diferite rețete de post, preparate din diferite ingrediente și combinații.

Chifteluțele cu cartofi sunt cele mai simple. Se pot adăuga și leguminoase, pentru a le face mai consistente și mai sățioase, precum năut, linte sau boabe de soia fierte.

chiftele

Chifteluțe din cartofi – rețetă

Ingrediente

• 1 kg de cartofi
• 3 cepe
• 4 căței de usturoi
• 1 legătură de pătrunjel
• 1 linguriță de cimbru
• 1 linguriță de boia dulce
• 1 ½ linguriță de sare

Preparare

Curățați cartofii de coajă și împărțiți cantitate în două. Jumătate din ei dați-i pe răzătoarea cu găuri mari, iar cealaltă jumătate pe răzătoarea mică. Stoarceți-i apoi de zeamă și păstrați sucul crud într-un borcănel de sticlă (îl puteți folosi în alte mâncăruri).

Puneți cartofii rași storși într-un castron încăpător. Adăugați ceapa curățată și tocată fin, usturoiul curățat și zdrobit, pătrunjelul spălat bine și tocat mărunt, și condimentele. Amestecați până la omogenizare.

Umeziți mâinile și formați chifteluțe subțiri. Așezați-le într-o tavă de teflon, sau într-o tavă normală, tapetată în prealabil cu hârtie de copt.

Se coc în cuptorul încins, până se întăresc și se rumenesc puțin, întorcându-se pe ambele părți.

După ce se răcesc vor deveni mai tar. Aceste chifteluțe se servesc ca atare, sau cu diferite garnituri: salate, orez, sosuri, suc de roșii sau ketchup de casă etc.

Chifteluțe de cartofi și ciuperci – rețetă

Ingrediente

• 1 kg de cartofi
• 500 g de ciuperci albe
• 2 cepe potrivite
• 7 căței de usturoi
• 2 legături de pătrunjel verde
• 1 lingură de vegeta naturală
• 1 linguriță de sare
• 1 cană de apă

Preparare

Spălați, curățați și radeți cartofii (500 g pe răzătoarea mare, și 500 g pe răzătoarea mică). Stoarceți-i bine și păstrați sucul.

Curățați și spălați ciupercile, apoi puneți-le la fiert un sfert de oră cu o cană de apă. După 15 minute, se scurge (nu se aruncă apa) și se dau prin mașina de tocat carne, sau se mixează într-un robot.

Amestecați cartofii rași cu restul ingredientelor: ciupercile tocate, ceapa tocată mărunt, usturoiul zdrobit fin, pătrunjelul tocat mărunt, apa în care au fiert ciupercile și condimentele.

Modelați între palme chiftele mici și subțiri. coaceți-le în cuptor, pe ambele părți, într-o tavă teflonată sau tapetată cu hârtie de copt.

O altă variantă ar fi să puneți compoziția de chiftele într-un vas yena sau într-o tavă de pâine tapetată cu pesmet, și să o coaceți în cuptorul încins la 180 de grade circa jumătate de oră. Astfel veți obține un drob de post foarte bun.

Sursă: Rețete din Bucătăria Edenică, Dr. Doru Laza

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.