Budincă de MĂLAI cu STAFIDE – rețetă de post

Porumbul este o cereală utilă pentru preparatele dietetice, deoarece este sărac în grăsimi, calorii și zahăr. În plus, mălaiul este bogat în fibre, care ajută la menținerea sațietății, stimularea digestiei și pierderea în greutate.

Budinca pe care v-o prezentăm poate fi consumată și de diabetici, deoarece nu conține zahăr. Conține carbohidrați complecși care mențin nivelul energiei stabil. Fibrele din porumb ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge și la reducerea nivelului de colesterol.

Budincă de Mălai și Stafide

Budincă de Mălai și Stafide

Porumbul organic este o sursă bună de vitamina C și magneziu. Conține vitaminele B3, B5 și B6, potasiu, fosfor și mangan.

Porumbul impresionează prin conținutul divers de antioxidanți: antocianini, beta-caroten, acid cafeic, acid coumaric, acid ferulic, acid siringic, acid vanilic, acid protocatechuic, zeaxantină și luteină (aceștia doi din urmă au fost asociați cu sănătatea vederii și prevenirea cataractei.

Un studiu a arătat că stafidele rețin mineralele și o mare parte din fitochimicalele și antioxidanții regăsiți în strugurii proaspeți. Acestea conțin potasiu, magneziu și fibre alimentare benefice pentru sistemul cardiovascular și reducerea riscului de diabet.

Budincă de mălai și stafide – rețetă

Ingrediente

• 1 cană de mălai
• 1 cană de stafide
• ½ cană de griș integral
• 50 g de nuci sau migdale
• 1 litru de apă sau lapte de soia
• 1 lingură de coajă de lămâie/portocală rasă

Preparare

Puneți apa sau laptele la fiert într-o oală. Când lichidul se încălzește puțin, se adaugă 1 lingură de mălai și 1 lingură de griș și se amestecă. Folosiți un tel, pentru a evita formarea de cocoloașe.

Când lichidul începe să clocotească, incorporați treptat restul de mălai și griș, amestecând cu instrumentul pentru mămăligă. Lăsați să fiarbă la foc mic 3-4 minute, amestecând continuu.

Adăugați stafidele, miezul de nucă mărunțit sau tocat mărunt și coaja de citrice rasă. Amestecați și luați vasul de pe foc.

Mutați compoziția în boluri sau farfurii. Dacă vi se pare că nu este suficient de dulce, puteți adăuga puțină miere de albine după ce s-a răcorit (cu excepția diabeticilor).

Decorați cu fructe pe deasupra. Puteți folosi tot stafide, sau fructe proaspete de sezon.

Surse:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=90
http://www.fruitsandveggiesmorematters.org/raisins-significantly-reduce-the-risk-of-diabetes-and-cardiovascular-disease
„Rețete Pentru Sănătatea Noastră”, Elena Pridie

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.