Mâncăruri cu ȚELINĂ la cuptor – 3 rețete gustoase și sănătoase

Țelina este o rădăcinoasă cu o aromă deosebită, care poate face o mâncare extrem de gustoasă, mai ales dacă o preparăm la cuptor. Țelina este o sursă importantă de antioxidanți: vitamina C, beta-caroten și mangan.

Are proprietăți antiinflamatoare și beneficii pentru sistemul gastrointestinal și digestiv. Mai multe despre efectele terapeutice ale țelinei puteți găsi în acest articol.

Țelină la Cuptor

Țelină la Cuptor

Mâncare de țelină la cuptor – rețetă

Ingrediente

• 1 țelină
• 2 morcovi
• 2 rădăcini de pătrunjel
• 1 ceapă
• 250 ml de suc de roșii
• 200 ml de apă clocotită
• ½ linguriță de rozmarin
• ½ linguriță de sare

Preparare

Curățați și spălați legumele. Tăiați țelina cubulețe, iar morcovii și pătrunjelul rondele. Curățați ceapa și tăiați-o solzișori. Amestecați toate aceste legume într-un bol încăpător, apoi puneți-le într-o tavă de cuptor.

Într-un vas separat, amestecați sucul de roșii cu uleiul, sarea și rozmarinul. Turnați sosul obținut peste legumele din tavă, adăugând și apa.

Introduceți tava în cuptorul încins și lăsați legumele să fiarbă jumătate de oră la foc mic. Această mâncare poate fi servită cu orez sau hrișcă, cu cartofi natur sau salate de legume sau verdețuri.

Țelină cu măsline la cuptor – rețetă

Ingrediente

• 1 țelină mare
• 100 g de măsline
• 1 ceapă
• 2-3 linguri de suc de lămâie

Preparare

Tăiați ceapa solzișori și puneți-o într-o cratiță cu puțină apă. Căliți-o puțin, apoi adăugați țelina curățată de coajă, spălată și tăiată felii subțiri. Turnați apoi apă clocotită, cât să acopere legumele cu 3-4 cm. Lăsați țelina să fiarbă 20 de minute la foc mic, amestecând ocazional.

Luați cratița de pe foc și adăugați măslinele fără sâmburi și zeama proaspăt stoarsă de la lămâie. Presărați și puțină coajă de lămâie rasă.

Introduceți cratița în cuptor și lăsați mâncarea încă 10 minute, până se rumenește puțin deasupra. Puteți servi acest preparat cu o salată de legume sau verdețuri, cu orez sau piure de legume.

Țelină cu ciuperci – rețetă

Această mâncare cu țelină nu se prepară la cuptor, dar este la fel de delicioasă.

Ingrediente

• 3-4 țeline
• 300 g de ciuperci
• 1 ceapă mare
• 100 ml de suc de roșii
• 2 linguri de ulei
• 1 legătură de pătrunjel
• ½ linguriță de sare
• ½ linguriță de boia de ardei iute

Preparare

Curățați ceapa, spălați-o și tocați-o mărunt, apoi puneți-o la călit 1-2 minute într-o cratiță cu uleiul și puțină apă. Curățați țelinele și curățați-le de coajă, apoi tăiați-le cubulețe și adăugați-le peste ceapă. Spălați bine ciupercile și tăiați-le bucăți mici, adăugându-le și pe ele în cratiță.

Adăugați boiaua de ardei și amestecați. Căliți legumele 2-3 minute, apoi turnați apă clocotită, cât să acopere legumele cu 1-2 cm. Lăsați totul la fiert 10 minute, amestecând ocazional.

Adăugați apoi sarea și sucul de roșii. Amestecați ușor, presărați la final pătrunjelul verde tocat mărunt și luați vasul de pe foc.

Sursa rețetelor: „Rețete Pentru Sănătatea Noastră”, Elena Pridie

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.