Salată de VARZĂ ROȘIE, MERE și VIN ROȘU – rețetă nemțească

Rețeta pe care v-o propunem este ‘’furată” din bucătăria germană. Salata de varză roșie cu ceapă roșie, mere și vin roșu se numește la nemți “blaukraut”. Este mai degrabă o salată caldă, foarte gustoasă și bogat aromată, care se poate servi goală, sau ca garnitură la alte mâncăruri.

Salată de Varză Roșie

Salată de Varză Roșie

Salată de varză roșie, mere și vin – rețetă

Ingrediente

• ½ varză roșie
• 1-2 mere roșii
• 1 ceapă roșie
• 1 ardei gras roșu
• ½ pahar de vin roșu
• 1 lingură de zahăr
• 2-3 linguri de ulei
• 1-2 linguri de oțet sau zeamă de lămâie
• ½ foaie de dafin
• ½ linguriță de scorțișoară
• ½ linguriță de piper negru
• 1 linguriță de sare

Preparare

Se taie o varză roșie în jumătate, se scoate cotorul și se îndepărtează primul strat de frunze, care sunt de regulă ofilite sau oxidate. Varza se spală bine și se taie fâșii fine, ca pentru salată.

Se pune uleiul la încins într-o cratiță, și se adaugă ceapa curățată și tăiată solzișori și sarea. Se lasă la călit până când ceapa se înmoaie bine, amestecând des. Se adaugă apoi zahărul, și se mai lasă 2-3 minute, cât să se caramelizeze.

Se adaugă varza tocată, ardeiul tăiat și oțetul, apoi vinul și mirodeniile. Se lasă 1-2 minute, apoi se stinge cu puțină apă fierbinte (apa nu trebuie să acopere varza). Se amestecă des, adăugând treptat apă dacă este nevoie, pentru ca varza să nu se prindă de fundul cratiței.

Se lasă pe foc până când varza este bine înmuiată. Se adaugă apoi merele curățare de coajă și de semințe, tăiate cubulețe. Se mai lasă la foc câteva minute, până când scade lichidul și salata este bine legată. La final se mai gustă de sare. Nu vă speriați dacă salata se va albăstri după o zi.

Dacă nu vă plac mâncărurile prea aromate, renunțați la scorțișoară și dafin.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Pai nu se spune cand se pune ardeiul rosu, ca era printre ingrediente.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.