Salată de fructe – vitamine în farfurie
Oricât de sănătoasă ar fi o dietă, dacă nu include fructe, legume și verdețuri, vitalitatea noastră nu va fi la cote maxime. Asta deoarece doar alimentele vegetale ne pot oferi vitamine și minerale în starea cea mai pură.
Dacă vreți să aveți un aport optim de vitamine, consumați zilnic cel puțin o salată de crudități. Aceasta poate fi pregătită din legume de sezon, din rădăcinoase, din fructe, din verdețuri sau plante verzi.

Salata de fructe
Beneficiile consumului de fructe
Nu vă feriți de fructe, deoarece acestea sunt adevărate uzine de vitamine. Principalele vitamine care se găsesc în toate fructele sunt: A, B1, B2, B6, C și acid folic.
Nutrienții vitali pe care acestea îi conțin funcționează ca niște agenți protectori împotriva îmbolnăvirii. Consumul de fructe a fost asociat cu un risc mai mic de boli cronice, accidente vasculare cerebrale, afecțiuni cardiovasculare și diabet de tip 2.
Fructele ajută la îmbunătățirea sănătății inimii și prevenirea pietrelor la rinichi, datorită potasiului pe care îl conțin. Femeile însărcinate ar trebui să consume zilnic fructe, pentru a preîntâmpina defectele de tub neural la făt.
Fructele conțin antioxidanți care protejează împotriva deteriorării celulare. Compușii antioxidanți repară daunele provocate de radicalii liberi și diminuează riscul de cancer.
Polifenolii și fibrele din fructe au un impact pozitiv asupra digestiei. Aceștia alterează microecologia intestinală (proporția dintre bacteriile bune și rele).

Salata fructe
Iată doar câteva motive să consumați câte o salată de fructe în mod regulat. Puteți alege orice fructe aveți prin frigider. Tăiați-le cubulețe, amestecați-le și veți vedea ce salată savuroasă veți obține.
Nimeni nu se înghesuie să mănânce un fruct întreg, care zace pe masa din bucătărie. Dacă îl veți tăia felii sau cuburi, imediat va atrage atenția și vor deveni un desert atractiv.
Salată de fructe – rețetă
Ingrediente
• 1 portocală mare
• 1 măr verde mare
• 1 banană
• 1 kiwi mare sau 2 mai mici
• 2-3 linguri de fulgi de cocos
• opțional: 1-2 linguri de suc de lămâie
Mod de preparare
Curățați fructele de coajă și tăiați-le cubulețe. Puneți-le într-un bol. Stropiți-le cu puțin suc de lămâie dacă vreți. Adăugați fulgi de cocos și amestecați ușor.

Salata de fructe si cocos
Serviți salata în boluri. Întrucât fructele oxidează repede și își pierd valoarea nutrițională, este indicat să mâncați salata în cel mai scurt timp de la preparare. Faceți salatele în porții mici, cât mâncați odată.
Serviți fructele și salatele de fructe dimineața, pentru ajutarea tranzitului intestinal.
Câte fructe ar trebui să mâncăm zilnic
Doza zilnică recomandată de fructe (amestecate), în funcție de vârstă și sex:
Copii 2-8 ani: 175 – 280 g
Fete 9 -18 ani: 280 g
Băieți 9-18 ani: 280 – 350 g
Femei 19-30 de ani: 350 g
Femei +31 ani: 280 g
Bărbați +19 ani: 350 g
Citește și –
Sursă articol: Let’s Eat Healthy, Fruits: https://www.healthyeating.org/nutrition-topics/general/food-groups/fruits