Parfe cu semințe de chia la rece – un desert sănătos și hrănitor, pentru toată familia
Am găsit acest desert simplu și totuși valoros sănătății, într-o carte a doctorului Jason Fung. Se numește „Codul Greutății Corporale” și vă recomand să o citiți.
Cartea conține informații despre adevăratele cauze ale îngrășării și rețete utile pentru demersul de a slăbi sănătos și sigur.
Rețeta de mai jos este o budincă din fructe și semințe, preparată la rece, fără foc. Autorul o numește „parfe de semințe de chia”. Este evident că semințele de chia sunt vedeta acestui desert.
Dr. Fung le recomandă datorită conținutului bogat în fibre, antioxidanți și proteine. Nu mai puțin valoroasă este versatilitatea lor în rețete.
O strategie eficientă de slăbit este reducerea aportului de carbohidrați rafinați din dietă. Or, semințele de chia au carbohidrați care provin din fibre, iar nu din amidon sau zaharuri.
În combinație cu apă sau alt lichid, ele se umflă și capătă o structură gelatinoasă, asemenea unei budinci sau gelatine.
Deși nu au gust, semințele de chia preiau sau absorb în totalitate aromele utilizate în rețeta respectivă.
Cuprins
Parfe de semințe de chia – rețetă
Fructele de pădure pot fi proaspete – spălate și scurse, sau congelate – lăsate la dezghețat și scurse de suc. Însă nu este obligatoriu să folosiți fructe de pădure.
Ingrediente (pentru 4 budinci)
• 400 g de fructe de pădure
• 170 g de semințe de chia (vi le recomand pe acestea)
• 35 g de nuci, alune sau migdale (vi le recomand pe acestea la ofertă)
• 1 litru de lapte de cocos (vi-l recomand pe acesta fără zahăr)
• 1 linguriță de esență de vanilie
• coajă rasă de lămâie (v-o recomand pe aceasta naturală, fără pesticide)
Mod de preparare
Aceste budinci se prepară în borcane de sticlă. Cele mai potrivite ar fi borcanele de 350 de grame. Acestea trebuie să aibă capac.
Amestecați laptele și vanilia într-un bol încăpător. Puneți semințele de chia și omogenizați.
Distribuiți o treime din fructele de pădure în cele 4 borcane, în mod egale. Deasupra se pune câte o treime din budinca de chia. Adăugați iarăși o treime din fructele de pădure și alt strat de budincă de chia.
Alternați cele două straturi până terminați ambele ingrediente. Deasupra se adaugă câteva nuci mărunțite. Decorați la final budinca presărând deasupra puțină coajă de lămâie rasă.
Cumpără coajă de lămâie și portocală ecologică
Puneți capacele la borcane și dați-le în frigider. Trebuie să stea la rece minim 3-4 ore, ca să se închege bine budinca. Cel mai bine este să preparați acest desert de seară și să-l lăsați la frigider până a doua zi.
Astfel veți avea un mic-dejun gata făcut, numai bun de servit sau de luat la serviciu.
Cumpără migdale crude la ofertă
Budinca se poate păstra în frigider până la 4 zile. În anotimpul cald se servește rece, iar iarna după ce a fost readusă la temperatura camerei.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:
Budincă din semințe de chia cu fructe – desert răcoritor și hrănitor, fără zahăr
Budincă de ciocolată din semințe de chia – oprește rapid pofta de dulce
Budincă de ciocolată din 3 ingrediente – fără gelatină, amidon, zahăr și grăsimi
Sursă rețetă: Dr. Jason Fung, Parfeuri cu semințe de chia, Codul Greutății Corporale – Carte de Bucate, Editura Paralela 45, p. 50