Negresă umedă din semințe de dovleac – fără zahăr, făină, ulei
Dacă vă plac prăjiturile cu o textură umedă și moale, încercați această negresă din semințe de dovleac. Este o rețetă inedită, fără făină de grâu sau alte cereale.
De asemenea, nu conține zahăr rafinat, ouă sau lactate. Nu are nici măcar ulei sau alte tipuri de grăsimi saturate.
O pot consuma liniștiți cei care au intoleranță la gluten, lactoză sau ouă. Este grozavă pentru adulți și copii deopotrivă.
La finalul articolului veți găsi și câteva idei de substituire a ingredientelor.
Cuprins
Negresă umedă fără zahăr, făină, ulei – rețetă
Ingrediente
• 120 de grame de semințe de dovleac (vi le recomand pe acestea la preț bun)
• 6 linguri de pudră proteică vegană
• 25 g de pudră de cacao
• ¾ linguriță de bicarbonat de sodiu (vi-l recomand pe acesta fără aluminiu, la ofertă)
• 150 g de sirop de curmale (vi-l recomand pe acesta ecologic)
• 45 ml de apă
• 1 linguriță de esență de vanilie (v-o recomand pe aceasta naturală)
• opțional pentru decor: nuci, picături de ciocolată
Mod de preparare
Aprindeți cuptorul și lăsați-l să se preîncălzească la 180 de grade până când pregătiți aluatul de negresă.
Este bine să aveți și tava pregătită cu hârtie de copt. Autorul rețetei a folosit o tavă mică dreptunghiulară de circa 22 x 12 cm. Merge chiar și o tavă pătrată sau de chec, mai lată.
Începeți prin a măcina semințele de dovleac. Se pun în vasul unui robot de bucătărie cu lama S și se mixează până când acestea capătă o consistență de făină.
Cumpără semințe de dovleac la ofertă
Dacă le veți procesa prea mult, vor începe să-și lase uleiurile și riscați să le faceți pastă. Așadar, opriți-vă când au devenit ca o pulbere.
Adăugați pudra de scorțișoară și mixați din nou, pentru omogenizare. Adăugați apoi ingredientele lichide: siropul de curmale, apa și esența de vanilie. Se poate pune și puțină sare.
Mixați bine până la omogenizare. La final se incorporează pudra proteică și bicarbonatul de sodiu stins cu puțin oțet de mere sau suc de lămâie. Dacă compoziția este prea groasă, mai adăugați apă.
Compoziția rezultată se toarnă în tava pregătită anterior. Se nivelează la suprafață cu o paletă umezită în apă sau cu dosul lingurii.
Negresa se decorează cu nuci sau picături de ciocolată. Acest pas este opțional. Introduceți tava în cuptor pentru circa 25-30 de minute. Durata de coacere depinde însă de cuptorul fiecăruia. Dacă vreți ca negresa să aibă o textură mai umedă, lăsați-o mai puțin.
Trebuie să lăsați negresa la răcit complet înainte de a o tăia. Se porționează în bucăți pătrate potrivit de mari.
Chiar dacă este o prăjitură în toată regula, această negresă poate fi servită și ca mic-dejun sau gustare. Aceasta deoarece are un conținut bogat în proteine și fibre. Este hrănitoare și ține de foame câteva ore bun.
Note și sugestii
Semințele de dovleac pot fi înlocuite cu făină de dovleac, făină de migdale sau alte semințe ori nuci măcinate.
Dacă vreți să dați acest desert copiilor, vă sfătuiesc să înlocuiți pudra de cacao cu pudră de roșcove.
Siropul de curmale poate fi înlocuit cu curmale înmuiate și mixate în blender, cu sirop de arțar, sirop de agave sau dulceață fără zahăr.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de negresă fără zahăr și făină, pe care vă recomand să le încercați:
Negresă umedă fără zahăr, făină sau ulei – cu un ingredient surpriză!
Nimeni nu va ști că ai pus fasole în ea – negresă delicioasă fără zahăr, lactate, ouă!
Negresă din cartofi dulci – fără zahăr, făină, ulei, ouă sau lactate
Negresă din năut – desert sănătos de post, fără zahăr, făină, ulei
Negresă fragedă în 5 minute, fără zahăr, făină și ulei – doar 3 ingrediente!
Sursă rețetă: Healthy Vegan Eating, Simple fudgy vegan brownie. Oil-free, refined sugar free, gluten-free, high protein: https://www.youtube.com/watch?v=owIPPcQD8Gg&ab_channel=HealthyVeganEating