Vinete pane de post fără prăjire (fără gluten)
Vă recomand o rețetă simplă de vinete pane de post. Aveți nevoie doar de puțină făină, apă și bulion.
Eu am folosit făină de năut, deoarece aceasta nu are gluten. Dacă nu aveți probleme cu intoleranța la gluten, puteți folosi făină de grâu albă sau integrală sau făină de ovăz.

Vinete pane de post fara gluten
Vinete pane de post cu bulion
Bulionul este opțional, dar dă o aromă inedită. Îl puteți omite dacă nu vă place. Se poate folosi muștar în loc de bulion, pentru a da compoziției un gust deosebit.
Vezi și: Dovlecei pane dietetici – fără ouă, gluten sau ulei

Vinete pane de post cu pesmet
Am făcut câteva în tigaie, cu ulei și câteva în friteuza cu aer cald. Vi le recomand pe cele coapte în airfryer, deoarece sunt mai moi și mai gustoase decât cele prăjite în ulei.
Dacă aveți o friteuză cu aer cald fără ulei, cu atât mai bine!

Friteuza cu aer cald fara ulei. Cumpara de aici: https://tinyurl.com/4wyrpsaa
Vinete pane de post – rețetă
Ingrediente
- 1 vânătă mare
- 120 g de făină de năut (v-o recomand pe aceasta)
- 200 ml de apă minerală (apă simplă sau lapte vegetal)
- 1 lingură de bulion sau pastă de roșii
- pesmet fără gluten (sau pesmet obișnuit)
- sare, piper, condimente după gust
Mod de preparare
Spălați bine vânăta și curățați-o de coajă. Tăiați-o felii potrivit de groase.
Puneți apa minerală, bulionul sau pasta de roșii și condimentele într-un bol. Amestecați bine cu telul.
Incorporați făina de năut. Trebuie să obțineți o compoziție grosuță, ca pentru pane. Dacă mai este nevoie de apă sau făină, ajustați după trebuință.

Vinete pane
Puneți pesmetul pe o farfurie întinsă. Dați feliile de vinete prin compoziția de făină de năut, apoi prin pesmet – pe ambele părți.

Vinete pane fara ou si gluten
Puneți feliile de vinete în friteuza cu aer cald, pe hârtie de copt (unsă cu puțin ulei). Stropiți-le feliile de vinete cu puțin ulei pe deasupra.
Coaceți-le la 180 de grade Celsius pentru 12 minute. Întoarceți-le pe cealaltă parte și mai lăsați-le circa 10 minute, sau până când se pătrund bine.

Vinete pane cu pesmet
Vinetele pane făcute la friteuza cu aer cald sunt fragede, bine pătrunse și delicioase.
După ce se răcesc, se mai strâng. Păstrați-le în frigider, într-o caserolă cu capac.

Vinete pane
În același mod puteți face dovlecei pane sau cartofi pane.
Vezi și Dovlecei pane dietetici – fără ouă, gluten sau ulei