Compot de pepene galben fără zahăr, aspirină sau alți conservanți!
Compotul este una din cele mai cunoscute metode de conservare a fructelor pentru iarnă.
Se pot folosi diverse fructe, de la mere, pere și gutui, până la cireșe, struguri sau chiar pepene. Ați încercat să faceți vreodată compot de pepene galben?
În rândurile de mai jos vă arăt o rețetă de compot de pepene galben fără zahăr. Nu veți folosi nici zahăr, nici aspirină, nici alt conservant.
Cuprins
Secretul unui compot fără zahăr
Pepenele este foarte dulce și de aceea compotul va rezista bine. Singurele condiții pentru ca borcanele de compot fără zahăr să stea bine este ca borcanele și capacele să fie noi, să se închidă bine și să fie sterilizate înainte și după.
Capacele care nu se închid ermetic nu trebuie folosite. Acestea vor face ca produsul să fermenteze și să se altereze repede. Este valabil și în cazul altor tipuri de conserve.
Îndulcitori, arome
Pentru ca sucul și fructele din compot să fie mai dulci și aromate, puteți folosi un îndulcitor natural, adecvat și pentru diabet, precum stevia, green sugar sau eritritol.
Ca și arome, se pot folosi batoane de scorțișoară sau vanilie, sau anason.
Sterilizați bocanele și capacele
Așa cum spuneam mai sus, recipientele în care veți pune compotul trebuie să fie noi, la fel și capacele.
Spălați-le bine, cu apă fierbinte. Scurgeți-le și puneți-le cu gura în sus pe tava cuptorului. Așezați lângă ele și capacele.
Dați tava în cuptor la 180 de grade Celsius pentru 10 minute. Continuați cu rețeta de mai jos.
Rețete similare
Vă recomand să încercați și alte rețete cu pepene galben, cât timp acest fruct delicios este în sezon:
• Prăjitură cu pepene galben, fragedă – fără zahăr și alergeni
• Tartă cu pepene galben – fără zahăr, gluten, ouă, lactate, ulei
• Gem de pepene galben fără zahăr – pentru iarnă
• Cum să faci lapte din semințe de pepene galben
Compot de pepene galben fără zahăr - rețetă
Ingrediente
- 4 kg de pepene galben
- 4 litri de apă
- 2 lămâi bio
- 2-3 batoane de vanilie (opțional)
- 2-3 batoane de scorțișoară (opțional)
- steluțe de anason (opțional)
Mod preparare rețetă
- Puneți apa la fiert într-o cratiță mare, împreună cu cojile de lămâie, batoanele de scorțișoară și vanilie (dacă vreți să folosiți). Trebuie să clocotească circa 5 minute.
- Spălați pepenele și tăiați-l felii. Curățați feliile de coajă și tăiați miezul cubulețe de mărimea dorită.
- Umpleți borcanele (scoase din cuptor) pe trei sferturi cu cubulețe de pepene.
- Stoarceți lămâile și puneți în fiecare borcan câte puțin suc de lămâie.
- Cu un polonic, turnați apa în borcane, umplându-le până sus.
- Puneți capacele la borcane, fără să le înfiletați complet.
- Pregătiți sistemul de bain-marie pentru sterilizarea finală. Luați o cratiță mare (largă și înaltă). Puneți 1-2 prosoape pe fund și așezați borcanele pe ele. Umpleți cratița cu apă până la jumătatea borcanelor.
- Puneți cratița pe foc și din momentul în care apa începe să clocotească, dați focul la mic și fierbeți la bain-marie 30-35 de minute.
- După ce ați oprit aragazul, puneți capacul pe cratiță și lăsați borcanele să stea în apa fierbinte până când se răcesc complet.
- Scoateți apoi borcanele, ștergeți-le de apă și puneți-le etichete cu numele produsului și data preparării.