Cașcaval din năut – rețetă mănăstirească de post

Unii ar putea să critice pe viețuitorii din mănăstiri că au rețete moderne. Însă preparatele lor sunt mult mai sănătoase decât ceea ce găsim prin magazine.

Cașcavalul de năut nu trebuie privit neapărat ca pe un surogat al brânzeturilor din lactate, cât ca pe un preparat nutritiv benefic în zilele de post posturilor.

Cascaval din naut – reteta manastireasca de post

Imagine cu titlu sugestiv: Freepik.com

Năutul – o sursă valoroasă de proteine în post

Năutul este o sursă valoroasă de proteine vegetale. Conține de asemenea multe fibre și carbohidrați complecși, grăsimi, vitamina B6, acid folic, vitamina A și calciu.

Datorită densității sale nutritionale, furnizează energie și dă sațietate. Leguminoasele erau, în perioada Evului Mediu, alimente de bază în dieta europenilor.

Năutul este foarte versatil și gustos și poate fi preparat în diverse moduri. Din boabele sale se obține făină, lapte și numeroase produse lactate vegane.

Părintele Silvan – bucătarul Mănăstirii Sihăstria de la Neamț a prezentat recent rețeta cașcavalului din năut pe care o prepară mai ales în vremea posturilor de peste an.

„Cașcavalul acesta are o valoare nutritivă foarte ridicată. E sănătos și putem să consumăm pe tot parcursul anului. Eu aș recomanda cât mai des cu putință”.

Toate ingredientele folosite în acest preparat  au beneficii nutriționale și chiar terapeutice.

Cașcaval din năut – rețetă

Ingrediente

  • 250 g de năut crud
  • 1 litru de apă
  • 2 linguri de fulgi de drojdie inactivă
  • 2 linguri de ulei de cocos
  • 1 linguriță de agar-agar
  • 1 linguriță de turmeric (pentru culoare)

Mod de preparare

Primul pas în rețetă este hidratarea năutului minim 12 ore. Al doilea pas este mixarea boabelor de năut cu apa în blender. Se pune jumătate din cantitatea de apă la început, cât să rezulte inițial o pastă. Ulterior, în timp ce blenderul merge, se adaugă treptat restul de apă. Când năutul s-a mărunțit complet, opriți blenderul.

Al doilea pas este strecurarea laptelui de năut. Puteți folosi un tifon sau o pânză subțire. Stoarceți bine tifonul la final, pentru a extrage tot lichidul. Pasta care rămâne după filtrare poate fi folosită la chiftele, biscuiți, pâine sau alte preparate. Nu o aruncați, deoarece este bogată în nutrienți. Se poate păstra chiar și în congelator.

Al treilea pas este fierberea laptelui de năut. Se toarnă într-o cratiță mai largă și se pune pe aragaz. Stați lângă el, deoarece se îngroașă foarte repede (are mult amidon).

Amestecați des cu telul. După câteva minute, adăugați sarea și fulgii de drojdie. Amestecați des, lăsând focul la mic. Adăugați uleiul de cocos și turmericul și omogenizați.

Pentru a închega mai bine cașcavalul se folosește gelatină vegetală agar-agar. Aceasta se găsește la magazinele naturiste. Conține foarte multe vitamine, potasiu și fier și este slabă în calorii.

Pudra de agar se amestecă într-un bol cu puțină apă, după care bolul se introduce într-un ibric cu apă clocotită. Se lasă puțin, să se dizolve, apoi se toarnă în compoziția de năut din cratiță. 

Compoziția se fierbe circa 10 minute, sau până când se încheagă. Gelatina agar se activează prin fierbere. Se poate pune și puțin suc de lămâie.

Nu opriți focul înainte de a face un test pentru a vedea dacă este închegat bine.

Puneți puțină compoziție pe o farfurie. Dacă după ce s-a răcit pasta este cauciucată și nu se lipește de deget, este gata.

Cu cât mai închegat vreți să fie cașcavalul, cu atât mai mult trebuie să fierbeți compoziția.

După ce opriți focul, mai amestecați de câteva ori în preparat, pentru a se răcori mai repede.

Turtransferați compoziția în recipientele dorite, unse cu puțin ulei în prealabil. Nivelați la suprafață cu dosul unei linguri înmuiate în apă.

După ce s-a răcorit de tot, se dă la frigider. Se lasă să stea circa 4 ore sau până a doua zi. Se răstoarnă pe o farfurie și se taie felii.

Sugestii de servire

Cașcavalul de năut se taie felii și se folosește la sandvișuri sau se servește cu diferite legume sau salate.

Este un preparat potrivit și pentru copiii cu intoleranță la lactoză.

Dacă vreți să obțineți felii subțiri de „brânză topită”, turnați compoziția într-un strat subțire pe folie de plastic sau hârtie de copt. După răcire se taie pătrate și se desprinde. Se rulează foarte frumos.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de lactate vegane:

Pastă din semințe de floarea-soarelui – poate înlocui brânza
Unt vegan din fulgi de ovăz – o rețetă fabuloasă
Cum să faci iaurt din năut – o rețetă demnă de Premiul Nobel
Brânză vegană cremoasă și fină, din 2 ingrediente – rețetă revoluționară

Surse articol:

1. Doxologia.ro, Cum se prepară cașcavalul din năut la Mănăstirea Sihăstria, Rețete Mănăstirești: https://www.youtube.com/watch?v=TEIcf_Y_vI4&ab_channel=doxologia.ro
2. Barbie Cervoni, Ayana Habtemariam, Chickpeas nutrition facts and health benefits, Veryy Well Fit: https://www.verywellfit.com/chickpeas-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4118486

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.