Brioșe din hrișcă și mere – fără gluten și zahăr
Brioșele pot fi un desert sau o gustare sănătoasă dacă avem grijă la lista de ingrediente.
Rețeta prezentată mai jos este puțin atipică deoarece nu presupune utilizarea unor ingrediente clasice.
Aceste brioșe se fac din făină de hrișcă. Nu conțin nici zahăr rafinat. Sunt îndulcite în mod natural cu mere.
Au în plus un ingredient-surpriză care le dă mai multă frăgezime și arome, anume morcov.
Este un desert vegan, fără lactate. Îl recomandăm diabeticilor, celor care au intoleranță la gluten sau intoleranță la lactoză. Este potrivit și pentru copii.
Cuprins
Brioșe din hrișcă și mere – rețetă
Ingrediente uscate:
- 120 g de făină de hrișcă (v-o recomand pe aceasta, la ofertă)
- ½ linguriță de praf de copt (vi-l recomand pe acesta ecologic)
- ½ linguriță de bicarbonat de sodiu (vi-l recomand pe acesta fără aluminiu)
- ½ linguriță de pudră de scorțișoară (v-o recomand pe aceasta autentică, la ofertă)
- 1 vârf de cuțit de sare
Ingrediente umede:
- 2 linguri de sos/piure de mere
- 2 linguri de sirop de agave (vi-l recomand pe acesta ecologic)
- 4 linguri de ulei
- 4 linguri de lapte vegetal
- ½ linguriță de extract de vanilie
- sucul de la ½ portocală/lămâie
- 75 g de morcov ras
- 60 g de măr ras
- opțional: nuci, stafide, merișoare, bucăți de ciocolată
Mod de preparare
Aprindeți cuptorul la 180 de grade Celsius ca să se preîncălzească până pregătiți aluatul.
Amestecați într-un bol toate ingredientele uscate. Într-un vas separat, puneți laptele, siropul de agave și uleiul, siropul de agave, sucul de citrice și extractul de vanilie.
Amestecați bine. Adăugați morcovul și mărul ras. Omogenizați compoziția cu un tel.
Adăugați ingredientele uscate peste cele umede și amestecați bine. Dacă vreți să folosiți și fructe, puneți-le acum.
Distribuiți aluatul în formele de brioșe pe care le aveți. Puteți folosi o tavă din teflon specială pentru brioșe sau forme individuale din silicon sau hârtie.
Le puteți decora pe deasupra cu nuci, stafide, merișoare sau bucăți de ciocolată.
Dați brioșele la cuptor pentru 20-25 de minute. Sunt gata când au devenit aurii deasupra. Însă pentru a fi siguri că sunt coapte, verificați-le în mijloc cu o scobitoare.
Note și sugestii
Făina de hrișcă poate fi înlocuită cu făină obișnuită (ex. făină de grâu integrală).
Dacă nu vă surâde ideea să folosiți morcov într-un desert, puteți pune doar măr, completând cu cantitatea necesară indicată în rețetă.
Sosul/piureul de mere se găsește cumpărat, însă acesta poate avea adaos de zahăr sau alți aditivi.
Ideal ar fi să faceți acest preparat în casă. Fierbeți sau coaceți câteva mere și pasați-le cu blenderul. Veți obține o pastă similară cu sosul din comerț, dar fără zahăr.
Siropul de agave poate fi înlocuit cu sirop de arțar sau alt îndulcitor lichid.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de brioșe fără zahăr și făină:
Brioșe cu afine fără zahăr, făină sau ulei (vegan)
Brioșe cu banane și cafea (vegan, fără zahăr, fără făină)
Brioșe de post fără zahăr, ulei și făină de grâu
Brioșe pufoase cu ovăz și cocos – fără zahăr, făină sau ulei
Sursă articol: Mia Ve, Gluten free apple carrot muffins dairy-free, no egg: https://www.youtube.com/watch?v=RondoxniWfo&ab_channel=MiaVe