Biscuiți digestivi cu portocală și fenicul (fără zahăr și gluten)
Dacă vă plac biscuiții cu ovăz sau biscuiții digestivi în general, vă sugerăm să probați și această rețetă de biscuiți digestivi fără zahăr și gluten.
Sunt mai puțini dulci decât biscuiții comerciali, dar deosebit de aromați, datorită adaosului de fenicul și portocală.

Imagine sugestiva: Biscuiti digestivi cu portocala si fenicul – fara zahar si gluten: Azerbaijan-stockers
Aceste ingrediente nu au doar rol de aromatizant, ci și efect digestiv.
Beneficiile ingredientelor
Semințele de fenicul sunt un adjuvant digestiv bine-cunoscut. Oamenii le mestecă după masă pentru a stimularea digestiei.
Sunt bogate în fibre. Suprimă apetitul, previn constipația. Ameliorează simptomele de menopauză. Reduc dismenoreea și durata menstruției. Protejează ficatul de leziunile induse de diabet.
Au proprietăți antioxidante, hipoglicemiante, antivirale, antibacteriene, antifungice, antiinflamatoare, imunomodulatoare și anticancerigene.
Coaja de portocală este bogată în antioxidanți. Flavanonii susțin funcția tractului gastrointestinal.
Semințele de in conțin fibre solubile și insolubile. Primele ajută la eliminarea deșeurilor și a excesului de estrogen. Fibrele solubile sunt de asemenea răspunzătoare pentru creșterea senzației de sațietate.
Fibrele, în general, ajută la menținerea zahărului din sânge la un nivel normal.
Făina de ovăz conține la rândul ei multe fibre, care ajută mențin tranzitul intestinal reglat. Are de asemenea un efect prebiotic, ajutând la hrănirea bacteriilor intestinale.
Biscuiți digestivi cu portocală și fenicul – rețetă
Nr. de porții: 24 de biscuiți
Durată totală de preparare: 37 minute
Ingrediente
• 180 g de făină de ovăz
• 1 lingură de semințe de in măcinate + 3 linguri de apă
• 122 g de sos/piure de mere (sau mere fierte și pasate)
• 108 g de ulei de cocos nerafinat topit
• 70 g de melasă
• 1 lingură de semințe de fenicul
• 1 lingură de coajă de portocală rasă
• ½ linguriță de praf de copt
• ¼ linguriță de sare
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 177 de grade Celsius. Tapetați tava cuptorului cu hârtie de copt.
Puneți semințele de in măcinate într-un bol încăpător. Turnați peste ele apa, sosul de mere, melasa și uleiul de cocos.
Amestecați bine. Incorporați apoi ingredientele uscate: făina de ovăz, praful de copt, sarea, semințele de fenicul și coaja rasă.
Amestecați bine, pentru a obține o compoziție omogenă.
Folosiți o cupă de înghețată pentru a forma biscuiți rotunzi. Așezați-i în tavă la distanță unul de altul. Presați-i la final cu dosul unei linguri sau cu o spatulă pentru a le da un aspect mai plat.
Introduceți tava în cuptor și coaceți biscuiții timp de 18-22 de minute. Depinde de cuptor. Sunt gata când au devenit uscați și ușor rumeni.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu efect digestiv:
Oțet aromat cu efect digestiv – pentru mesele copioase de sărbători
Biscuiți digestivi, din păstârnac și semințe de in
Ceai digestiv pe care să îl bei după masa de seară
Lăsați-i să se răcorească 10 minute, apoi îi puteți scoate din tavă.
După ce s-au răcit complet, puneți-i într-o caserolă cu capac.
Surse articol:
1. Magdalena Wszelaki, Healthy fennel and orange digestive cookies, Hormones & Balance: https://hormonesbalance.com/recipes/healthy-fennel-and-orange-digestive-cookies/
2. Megan Ware, Katherine Marengo, Is fennel good for you? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/284096
3. Yakut HI, Koyuncu E, Cakir U, Tayman C, Koyuncu İ, Taskin Turkmenoglu T, Cakir E, Ozyazici A, Aydogan S, Zenciroglu A. Preventative and therapeutic effects of fennel (Foeniculum vulgare) seed extracts against necrotizing enterocolitis. J Food Biochem. 2020 Aug;44(8):e13284. doi: 10.1111/jfbc.13284. Epub 2020 Jun 8. PMID: 32510653.
4. Samadi-Noshahr Z, Hadjzadeh MA, Moradi-Marjaneh R, Khajavi-Rad A. The hepatoprotective effects of fennel seeds extract and trans-Anethole in streptozotocin-induced liver injury in rats. Food Sci Nutr. 2020 Dec 30;9(2):1121-1131. doi: 10.1002/fsn3.2090. PMID: 33598196; PMCID: PMC7866591.
5. Jillian Kubala, Atli Arnarson, 10 science-based benefits of fennel and fennel seeds, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/fennel-and-fennel-seed-benefits#2.-Contain-powerful-plant-compounds