Prăjitură cu ovăz și fructe – fără făină și zahăr rafinat
Ovăzul are atât de multe beneficii încât chiar merită să îl incluzi în dieta zilnică.
Dacă te-ai plictisit de clasicul terci de ovăz, încearcă ceva ușor diferit, precum această prăjitură cu ovăz și fructe.
Nu conține zahăr rafinat, nici făină de grâu.
Se prepară din fulgi de ovăz, semințe de in, lapte, banane și câteva fructe de sezon. Acestea sunt ingredientele principale.
Cuprins
Prăjitură cu ovăz și fructe – rețetă
Nr de porții: 9
Durată totală de preparare: 45 de minute
Ingrediente
- 200 g de fulgi de ovăz / 200 g oat flakes
- 2 banane mari / 2 large bananas
- 1 cană de lapte vegetal neîndulcit / 1 cup unsweetened milk
- 60 g de miere sau sirop de arțar / 60 g honey or agave syrup
- 1 lingură de semințe de in măcinate / 1 tablespoon ground flaxseeds
- 2 linguri de ulei de cocos (sau alt ulei) / 2 tablespoons coconut oil
- 1 linguriță de praf de copt / 1 teaspoon baking powder
- 2 lingurițe de extract de vanilie / 2 teaspoons vanilla extract
- 1 ½ lingurițe de scorțișoară măcinată / 1 ½ ground cinnamon
- ½ linguriță de sare / ½ salt
Ingrediente opționale / Adds on
- ½ cană de nuci, alune, migdale mărunțite / ½ cup walnuts, peanuts, almonds
- 1 ¼ căni de bucăți de afine, căpșuni, zmeură, mere, pere, piersici, prune, chipsuri de ciocolată / 1 ¼ cups blueberries, strawberries, raspberries, apples, pears, peaches, chocolate chips
Mod de preparare
Preîncălziți cuptoru la 190 de grade Celsius.
Ungeți o tavă de 22-23 cm cu puțin ulei.
Amestecați într-un bol ingredientele lichide sau umede: bananele pasate, laptele, mierea, uleiul de cocos și extractul de vanilie.
Într-un vas separat, combinați ingredientele uscate: fulgii de ovăz, semințele de in măcinate, praful de copt, scorțișoara și sarea. Adăugați și nucile mărunțite, dacă optați pentru ele.
Transferați amestecul de ingrediente uscate peste amestecul lichid.
Amestecați bine, până rezultă o compoziție omogenă.
Acum este timpul să adăugați fructele.
Transferați compoziția în tavă. Nivelați frumos și presărați deasupra nuci sau fructe proaspete.
Introduceți tava în cuptor pentru circa 35-40 de minute.
Prăjitura cu ovăz și fructe este gata când a devenit aurie deasupra. Verificați să fie făcută în mijloc.
Este indicat să o lăsați să se răcească de tot înainte să o porționați.
Se poate servi ca atare, sau cu un topping suplimentar de fructe, nuci, iaurt, înghețată, miere sau siropul preferat.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete inedite cu ovăz fără zahăr:
• Chec fraged cu ovăz și lămâie fără zahăr
• Brioșe pufoase cu ovăz și cocos – fără zahăr, făină sau ulei
• Clătite dintr-un măr și 2 căni de fulgi de ovăz – fără zahăr, făină, ouă, lapte
• Tartă de pere cu blat din ovăz, fără zahăr
Prăjitura cu ovăz și fructe este un deliciu în orice moment al zilei. Poate acompania ceașca de ceai sau cafea la micul-dejun sau la desert.
O puteți oferi și copiilor, întrucât nu conține zahăr, nici alți aditivi nesănătoși.
Păstrați-o la frigider, într-o caserolă cu capac. Rezistă bine până la 5 zile.
Note și sugestii
Puteți opta pentru orice fel de lapte doriți, cu condiția să fie neîndulcit.
Dacă aveți alergie la nuci, excludeți-le din rețetă.
Mierea sau siropul de arțar pot fi înlocuite cu stevia lichidă (doza echivalentă).
Vegan sugarfree oat cake – Recipe in english
Start by mixing the wet ingredients in a large bowl.
In antother bowl, combine the dry ingredients.
Transfer the dry mix into the wet mix and stir well to combine.
Add the walnuts or the preferred nuts and the other chosen fresh fruits.
Line a 9-inch pan with parchement papper or grease it with a little bit of oil.
Pour the batter and decorate with your favorite fruits or with chocolate chips.
Preheat the oven at 375 F (190 C). Bake the oat cake for about 35-40 minutes, or until it becomes golden on top.
Leave the cake to cool before slicing it.
You can serve it as it is, or with yogurt, icecream, honey, agave syrup or fresh fruits.
Informații nutriționale
- 194 kilocalorii
- 29 g de carbohidrați
- 4 g de fibre
- 4 g de proteine
- 8 g de grăsimi
- 12 g de zahăr
- 215 mg de sodiu
- 236 mg de potasiu
- 32UI de vitamina A
- 5 mg de vitamina C
- 91 mg de calciu
Sursă articol: Healthful Blondie, Vegan baked oatmeal (10 ways): https://healthfulblondie.com/vegan-baked-oatmeal/#recipe