Orez cu roșii și ardei copți – un deliciu de post

Orezul este una din garniturile cele mai populare la români. Unii preferă pilaful, alții îl servesc alături de o friptură sau o porție de somon.

Dacă orezul simplu nu e pe placul vostru, vă dăm o idee cum să-l transformați într-o mâncare absolut delicioasă.

Orez cu rosii si ardei copti

Orez cu rosii si ardei copti: Katrin Gilger

O aromă deosebită îi dau ardeii și roșiile. Mai ales dacă optați pentru versiunea de ardei copți.

Cum să transformi orezul banal într-o mâncare delicioasă

Orezul este un aliment de bază pentru 50% din populația lumii.

90% din producția globală de orez provine din Asia.

O informație inedită este aceea că sunt peste 110.000 de soiuri de orez cultivate în lume.

Bogat în calorii, orezul oferă și alți nutrienți importanți, precum fosfor, magneziu, seleniu, mangan, fier, acid folic și câteva vitamine din grupul B.

Are un conținut redus în fibre și grăsimi.

Orezul brun are un conținut nutrițional mai bogat.

Cel alb, rafinat, are o încărcătură glicemică mai mare și afectează nivelul glucozei.

Rețete similare

Orez cu roșii – rețetă portugheză

Orez cu praz, în stil grecesc (Prasorizo)

Orez cu varză la cuptor – rețetă din Sfântul Munte

Vă invităm să încercați rețeta de mai jos data viitoare când intenționați să faceți orez.

Veți vedea că mâncarea va fi inclusiv pe placul celor mici.

Orez cu roșii și ardei copți – rețetă

Ingrediente

  • 250 g de orez
  • 3 ardei copți
  • 1 conservă de roșii tocate
  • 1 ceapă mare
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 600 ml de apă
  • sare și piper, după gust
  • pătrunjel

Mod de preparare

Spălați orezul și puneți-l într-o sită să se scurgă.

Curățați ceapa de coajă și tocați-o mărunt. Puneți uleiul la încins într-o cratiță care poate merge la cuptor.

Căliți ceapa preț de 5 minute, la foc potrivit.

Adăugați apoi orezul scurs și amestecați cu o lingură de lemn. Căliți-l 2-3 minute.

Între timp, tăiați ardeii copți fâșii pătrate sau bucăți mai mici, după preferință.

Turnați 100 ml de apă în cratiță și amestecați bine până când orezul o absoarbe integral.

Adăugați apoi ardeii tăiați. Puneți acum și roșiile din conservă pe care le-ați tăiat bucăți mici.

Amestecați ușor. Turnați 400 ml de apă. Condimentați cu sare și piper.

Aduceți la punctul de fierbere. Acoperiți cu o folie de aluminiu sau cu un capac.

Introduceți cratița în cuptorul încins la 200 de grade.

Lăsați orezul 20-25 de minute.

Este gata când a scăzut toată zeama.

Scoateți vasul din cuptor. Turnați 100 ml de apă și amestecați cu grijă. Acoperiți din nou cratița.

Lăsați orezul să stea 10 minute, apoi este gata de servit.

Orez cu rosii si ardei

Orez cu rosii si ardei: shiu.y

Se pune pe farfurii și se presară deasupra pătrunjelul tocat mărunt.

Orezul cu roșii și ardei copți se poate servi ca atare într-o zi de post. Este absolut delicios! Aduce la gust cu ardeii umpluți.

În restul zilelor se poate folosi ca garnitură.

Dacă radeți puțină brânză deasupra, va ieși ceva fabulos!

Dacă nu aveți ardei copți în congelator, puteți folosi ardei kapia proaspeți. Prin călire capătă și ei un gust deosebit.

Surse articol:

1. Lăcrămioara Cîciu, Orez cu ardei copți, Arome în bucătărie: https://www.aromeinbucatarie.ro/orez-cu-ardei-copti/
2. Naomi K Fukagawa, Lewis H Ziska, Rice: Importance for Global Nutrition, J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2019;65(Supplement):S2-S3: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31619630/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.