Salată de roșii, pătrunjel și tahini – o rețetă palestiniană care te va cuceri de la prima gustare

Este incredibil cât de simplă, ușor și rapid de făcut este această salată de roșii, pătrunjel și tahini (pastă de susan).

Seamănă foarte mult cu ceea ce obișnuim noi să mâncăm: salată de roșii cu castraveți, ceapă și verdețuri.

Salata de rosii, castraveti, patrunjel si tahini - reteta

Salata de rosii, castraveti, patrunjel si tahini: Mark Wiens

Cine s-ar fi gândit să adauge pastă de susan în această combinație?

Rezultatul este o garnitură cu specific oriental care te va cuceri de la prima gustare.

Dacă aveți un borcan de tahini în frigider și nu știți ce să faceți cu el, nu ezitați să încercați această rețetă!

O astfel de salată se poate mânca în toate restaurantele din Orientul Mijlociu.

Este specifică bucătăriei palestiniene, caracterizată prin rețete simple dar extrem de savuroase.

În Iordania, salata tahini înseamnă o salată din roșii cu un dressing/sos din tahini și lămâie. Castravetele este opțional.

Este foarte îndrăgită în această regiune. Unii o mănâncă pur și simplu ca atare, înmuind lipia în ea.

Dacă comanzi o porție de falafel sau un burger în Orient, vei găsi și acest sos inclus.

Citește și – Salată de roșii, castraveți, ceapă și năut

Salată de roșii, pătrunjel și tahini – rețetă

Număr de porții: 4-5
Durată totală de preparare: 15 minute

Ingrediente

  • 2 roșii
  • 1-2 castraveți
  • 1 mână de pătrunjel (sau mentă) verde
  • 3 căței de usturoi
  • 3-6 linguri de tahini, după gust
  • 3-4 linguri de suc de lămâie
  • sare și ulei de măsline, după gust
  • opțional: 1 ardei iute

Mod de preparare

Spălați roșiile, castraveții și pătrunjelul sau menta.

Tăiați roșiile cubulețe mici, la fel și castravetele. Verdeața și usturoiul se toacă fin.

Salata de rosii castraveti patrunjel si tahini

Salata de rosii castraveti patrunjel si tahini: Mark Wiens

Puneți ingredientele tocate într-un bol.

Separat, amestecați tahini cu uleiul de măsline și sucul de lămâie.

Adăugați sosul obținut peste salată și amestecați ușor.

În momentul servirii, se stropește pe deasupra  cu încă puțin ulei de măsline.

Această salată poate fi consumată ca atare. Se mănâncă de regulă cu lipie caldă sau rece.

În acest caz, este indicat să adăugați puțină apă rece, pentru a o dilua suficient de bine.

Este foarte bună și ca sos, la preparate din carne sau pește.

De pildă, poate fi folosită la lipii umplute, sandvișuri, burgeri, falafel, chifteluțe etc.

Există și o versiune fără ulei a acestei salate. Sosul se face doar din tahini, suc de lămâie și apă rece, combinate în cantități egale (câte 2 linguri din fiecare). Se asezonează cu sare și piper negru măcinat.

Rețete similare

Panzanella – salată italienească din roșii, castraveți, ceapă și crutoane

Salată de castraveți cu oțet și condimente – rețetă din bucătăria chineză

Salată de roșii cu pătrunjel și sfeclă

Surse articol:

1. Marah Abu-Dieyeh, In’aam Shaheen, How to make palestinian tahini salad, Middle East Eye: https://www.middleeasteye.net/discover/food-recipe-how-to-make-tahini-salad-easy-to-cook-palestine
2. Diana, Cucumber Tomato Tahini Salad, Cucumber Tomato Tahini Salad, Little Sunny Kitchen: https://littlesunnykitchen.com/cucumber-tomato-tahini-salad/?__cf_chl_jschl_tk__=a23e5a6f58eb0ee1aae4615d2f11564c79a4ff8b-1621953188-0-AU1QPJiRa26Ck76MzYFf0xuPwU4hsDQOzi6Jn6qJKw5IZGnENazL-LiKVwuIy6VM5-zN8zW4lYt8JdlKI1n07Q4N4Ff5-NPF0DeMZN-K5g3TMtxtjN5rjaaan_v2sbmtckGoX-oxpDXRZWmc2_tAQovyAgv8i4N-XjeSiEMP7UEf_UHTQVX66OX5GnLcM4KCLKWKvkbq9JVRim1DCDljFg_KSeD84BcLTxhNaP69KbB6xurYxfcASPbajM31JcMDW6nHm-4K6ThnzqIfVwhvtAmnqmG6rc1ZJKgY7WLlT4qh3kEL_sYgVMXyols1O0P6mSoboMJv_yI3UdAiXHQTVivhoCV0ofeIqzLd9MMnBJjMWk0GbIrD2fptPxXmfYisZVZ812ZEHqPfyxRdOoSyuq5nG34MxTbwwXEX0XimEJEwRKE5JeTnVIQbCSa_HsWH_UE2_f7GaKT56Kd__-8Zn5zhV45kF5yDIp5WA97yao79xpY6CIpMGxTaG18RYo9CBQ

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.