Supă de cod cu legume – rețetă pentru post

În zilele de post, când avem dezlegare la pește, este binevenită o supă sau o ciorbă de legume cu pește.

Se pot folosi diverse tipuri de pește. Dacă vreți să scurtați semnificativ timpul de preparare, optați pentru file de pește, gata dezosat.

Supa cu peste

Supa cu peste

La supe se pretează foarte bine codul, crapul, somonul, novacul, știuca, dorada.

În rețeta de mai jos se folosește cod. Acest pește are o carne albă, macră și o aromă blândă. De aceea poate fi folosit inclusiv la chiftele.

Codul – o sursă bună de vitamina B12

Codul este bogat în proteine. Datorită faptului că are puține calorii și grăsimi, este ideal pentru mesele dietetice.

Este o sursă bună de vitamina B12 și B6. 85 de grame de cod gătit acoperă 30% din doza zilnică recomandată de vitamina B12 la adulți.

Nu în ultimul rând, codul furnizează minerale importante, precum fosfor și seleniu.

Este important de menționat că spre deosebire de alte tipuri de pește, codul poate avea un conținut redus de mercur.

Citește și – Ciorbă de pește ca în Delta Dunării

Supă de cod cu legume – rețetă

Durată totală de preparare: 1 oră
Număr de porții: 6

Dacă dezlegarea la pește este doar o singură zi și nu aveți mulți invitați la masă, reduceți cantitățile ingredientelor.

Faceți doar 1-2 porții de supă și consumați-le în aceeași zi.

Ingrediente

  • 500 g de file de cod
  • 4 cartofi
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov
  • 1 țelină apio
  • 3 căței de usturoi
  • 1 lingură de pastă de roșii
  • 2 litri de apă
  • sare, piper, dafin, mărar și alte mirodenii, după gust

Mod de preparare

Pregătiți toate ingredientele. Curățați legumele de coajă, spălați-le și tăiați-le după cum preferați. Cartofii, morcovul și apio se poate tăia rondele, ardeiul gras și ceapa cubulețe. Usturoul se toacă fin, la fel și mărarul. Peștele se taie și el cuburi potrivite.

Puneți câteva linguri de ulei într-o cratiță (în care veți fierbe supa).

Când s-a încins, adăugați ceapa tăiată mărunt. Amestecați cu lingura de lemn, până se înmoaie. După circa 3 minute, puneți usturoiul, morcovul, ardeiul și apio.

Condimentați cu sare și piper. Amestecați ocazional, lăsând legumele la călit.

Puneți apoi pasta de roșii (pe care o puteți înlocui cu o roșie tăiată mărunt).

Lăsați 2 minute pe foc, apoi puneți cartofii. Amestecați și turnați apa. Este de preferat ca apa să fie deja fierbinte când o adăugați peste legume.

Amestecați și puneți dafinul. Lăsați supa să clocotească 5 minute.

Când cartofii s-au înmuiat aproape complet, puneți bucățile de peștele în oală.

După alte câteva minute, când peștele s-a înmuiat și cartofii au fiert complet, stingeți focul.

Presărați peste supă mărarul tocat mărunt. Puneți capacul și lăsați supa la infuzat 10-20 de minute, pentru ca aromele să se întrepătrundă.

Dacă doriți să dați supei de cod o consistență mai groasă, o puteți drege cu puțină smântână sau iaurt vegetal.

Sau puteți folosi un sos de caju. Acestea se adaugă în momentul servirii.

Supa de pește cu legume poate fi servită cu pâine sau mămăliguță. Merge și cu crutoane.

Citește și – Supă de pește – rețetă mediteraneană, bogată în Omega-3

Surse articol:

1. Rețete Ușoare.eu, Supă delicioasă de pește, gata în 30 de minute: https://retete-usoare.eu/supa-delicioasa-de-peste-gata-in-30-minute/
2. Grant Tinsley, Is Cod Healthy? Nutrition, Calories, Benefis and More, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/is-cod-healthy

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.