SALATĂ de ARDEI și CEAPĂ – rețetă + beneficii
Salatele sunt cele mai sănătoase mâncăruri de pe pământ. Conțin legume și zarzavaturi diverse și ne pot oferi o mulțime de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.
Cele mai multe rețete se prepară din crudități, ceea ce înseamnă că nutrienții lor ajung în cantități maxime în corp.
Când pregătim o salată, este important să alegem legume naturale, de calitate. Mai puțin contează cum le asortăm, deoarece în orice combinație le-am aduce, sunt perfecte împreună.
Astfel, avem posibilitatea să experimentăm diverse asociere și gusturi. Nu vă temeți să optați pentru o rețetă minimalistă, din 2-3 ingrediente.
Un exemplu inedit în acest sens este rețete de mai jos. Conține doar 2 ingrediente de bază: ardei gras și ceapă. Plină de culoare și de prospețime, această salată atrage prin simplitate, prin savoare, prin gustul dulce-iute și prin textura crocantă.
Cuprins
Ce beneficii au ardeii grași?
Ardeii grași se remarcă prin profilul nutrițional bogat. The World’s Healthiest Foods îi clasează pe locul 2 după papaya în topul alimentelor cu cel mai mare conținut de vitamina C și pe locul 5 în topul alimentelor bogate în vitamina B6.
90 g de ardei gras acoperă:
– 157% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C
– 16% din DZR de vitamina B6
– 16% din DZR de vitamina A
– 11% din DZR de acid folic
– 10% din DZR de molibden
– 10% din DZR de vitamina E
– 7% din DZR de fibre
– 6% din DZR de acid pantoteic
– 6% din DZR de vitamina B2
– 6% din DZR de vitamina B3
– 5% din DZR de vitamina K
– 4% din DZR de vitamina B1
– 4% din DZR de potasiu
– 4% din DZR de mangan
– 3% din DZR de fosfor
– 3% din DZR de magneziu
Pe lângă toți acești nutrienți cunoscuți, ardeii grași oferă o gamă impresionantă antioxidanți:
– Flavonoide: apigenină, hesperidină, isoscoparină, kampeferol, luteolină, quercetină, miricetină, orientină
– Carotenoide: alfa-caroten, beta-caroten, anteraxantină, capsantină, criptoxantină, criptoflavină, luteină, licopen, viceină, zeaxantină, capsorubină.
– Derivați de acid hidroxinamic: acid feluric, acid clorogenic, acid cinamic, acid cumarin.
Consumul de ardei gras reduce riscul mai multor boli cronice, precum boli cardiovasculare, diabet, obezitate și alte tulburări metabolice. Acest efect se datorează faptului că ardeiul gras combate radicalii liberi și stresul oxidativ (implicat în dezvoltarea tulburărilor menționate).
Studiile pe animale au arătat că extractele de ardei gras reduc nivelul de zahăr și de colesterol din sânge.
Datorită conținutului bogat în luteină și zeaxantină, ardeiul gras protejează împotriva degenerescenței maculară și pierderea vederii.
Salată de ardei și ceapă – rețetă
Ingrediente
• 1 ardei gras
• 1 ceapă roșie
• pătrunjel verde
• mărar verde
• ulei de măsline
• zeamă de lămâie sau oțet
• sare și piper
Mod de preparare
Spălați ardeiul și tăiați-l apoi inele subțirele, sau fâșii. Curățați ceapa și tăiați-o cât mai subțire posibile, tot inele, sau solzișori.
Amestecați cele două legume într-un bol. Separat, amestecați puțin ulei cu zeamă de lămâie, sare și piper și turnați sosul deasupra. Adăugați și verdețurile tocate mărunt.
Citește și SALATĂ mexicană de ARDEI și AVOCADO
În această salată se pot adăuga și alte legume, precum roșii, castraveți, dovlecei sau avocado.
Surse:
1. The World’s Healthiest Foods, Bell Peppers: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=50
2. The View From Great Island, SWEET BELL PEPPER AND ONION SALAD, https://theviewfromgreatisland.com/minimal-monday-sweet-bell-pepper-onion-salad/