SFECLĂ roșie cu USTUROI – rețetă mediteraneană
Salata cu sfeclă roșie și usturoi este o rețetă simplă, inspirată din dieta mediteraneană, considerată de nutriționiști și cercetători drept una din cele mai bune modele de alimentație.
Întâlnim de asemenea sfecla în bucătăria rusească, dar și în cea românească.
Ce beneficii are sfecla roșie?
Această legumă este ideală pentru orice tip de dietă sănătoasă. Are puține grăsimi și calorii – 100 g de sfeclă conțin doar 45 de kilocalorii și nici un pic de colesterol. Este bogată în minerale, vitamine, fibre și antioxidanți unici.
În rădăcina de sfeclă se găsește betaina, o substanță care reduce nivelurile de homocisteină din sânge.
În cantități mari, homocisteina favorizează formarea de plăci aterosclerotice și afectarea vaselor de sânge. A fost asociată cu boli de inimă coronariene, boli vasculare periferice și accidente vasculare cerebrale.
Sfecla crudă conține cantități mari de acid folic. 100 g acoperă 27% din doza zilnică recomandată. Această vitamină este importantă pentru sinteza ADN-ului în interiorul celulelor și pentru prevenirea defectelor de tub neural la copii.
Citește și SFECLA roșie – un aliment ANTI-INFLAMATOR, ANTI-CANCERIGEN și ALCALINIZANT puternic
Frunzele sunt mai bogate în vitamina C decât rădăcina. 30 g de frunze de sfeclă acoperă 50% din doza zilnică necesară. Vitamina C are un rol antioxidant important în corp, ajutând la combaterea radicalilor liberi și a cancerului.
Sfecla roșie este o sursă bună de carotenoide, flavonoide și vitamina A, compuși valoroși pentru piele, membranele mucoase și vedere. Totodată, vitamina A protejează împotriva cancerului pulmonar și a cancerului bucal.
Nu în ultimul rând, sfecla ne oferă vitamine din complexul B și minerale prețioase, precum fier, potasiu, mangan, cupru și magneziu.
Sfeclă cu usturoi – rețetă
Ingrediente
• 800 g de sfeclă
• 2 căței de usturoi
• 2 linguri de ulei de măsline
• un praf de sare
• 4 fire de pătrunjel verde
Preparare
Puneți sfecla într-o cratiță. Adăugați apă, suficientă cât să acopere complet sfecla. După ce începe să clocotească, lăsați sfecla să fiarbă până când furculița pătrunde ușor în centru.
Poate dura o oră sau mai mult, în funcție de cât de mari sunt sfeclele. După ce au fiert, lăsați-le să se răcorească puțin, apoi curățați-le de coajă. Este indicat să folosiți mănuși, deoarece roșeața lor pătează pielea.
Citește și SFECLĂ umplută cu HRIȘCĂ și NUCI – rețetă de post
Tăiați sfeclele cubulețe mici și puneți-le într-un bol. Adăugați usturoiul zdrobit, uleiul de măsline și pătrunjelul tocat. Presărați sare și amestecați ușor.
Salata se poate servi ca atare, sau ca garnitură la o masă mai consistentă.
Informații nutriționale
O porție de salată de sfeclă și usturoi conține:
• 20.1 g de carbohidrați
• 7.1 g de grăsimi
• 3.4 g de proteine
• 150 de calorii
Surse:
1. Nutrition and You, Beets nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/beets.html
2. Eat This Much, Mediterranean Beets with Garlic: https://www.eatthismuch.com/recipe/nutrition/mediterranean-beats-with-garlic,378815/