Mâncare din ȚELINĂ – rețetă de post (+ beneficii)

Toamna are câteva arome specifice cu care ne încântă în fiecare an. Țelina este una din cele. O putem găsi în piețe începând cu luna august și până în primăvară.

În Europa, rădăcina de țelină este preparată cel mai des sub formă de piure și tocănițe. Este adăugată și în supe sau salate din rădăcinoase.

Mancare de telina

Ce conține țelina

Asemenea altor legume, țelina este săracă în calorii. În 100 g de rădăcină se găsesc circa 42 de calorii și doar 5.9 g de carbohidrați. Din acest motiv este considerată o alternativă mai bună la cartofi, mai ales pentru diabetici.

La fel ca și morcovul, conține antioxidanți unici, precum falcarinol, falcarindiol, panaxidiol, metil-falcarindiol.

Țelina este o sursă foarte bună de vitamina K. 100 g de rădăcină acoperă 34% din doza zilnică recomandată. Această vitamină este importantă pentru sănătatea oaselor, întrucât ajută la mineralizarea acestora și susține procesul de formare de țesut osos. Studii mai recent sugerează că vitamina K poate fi utilă inclusiv în reducerea daunelor provocate de maladia Alzheimer asupra creierului.

Țelina este foarte bogată în minerale: fosfor, calciu, fier, cupru mangan, precum și în vitamine din complexul B.

Ce beneficii are țelina

Antioxidanții unici din rădăcina de țelină oferă protecție împotriva cancerului de colon și a leucemiei limfoblaste, potrivit cercetărilor realizate de Universitatea din Newcastle.

Consumul de țelină are efecte energizante, stimulatoare la nivel nervos, este importantă pentru metabolismul celular, pentru formarea dinților și a oaselor, pentru prevenirea anemiei, și întărirea imunității.

Precauții

Majoritatea oamenilor pot mânca țelină fără să aibă probleme. Cu toate acestea, ea trebuie evitată de persoanele care suferă de tulburări de coagulare a sângelui sau iau medicamente pentru subțierea sângelui (ex. warfarină), din cauza conținutului ei bogat în vitamina K. Totodată, țelina trebuie consumată cu precauție de cei care au probleme cu rinichii sau iau diuretice

Încă un avertisment: femeile însărcinate ar trebui să consume țelină doar în cantități mici, deoarece anumiți compuși pe care îi conține pot stimula uterul și declanșa contracții. 

Mâncare din țelină – rețetă

Un mod simplu de a consuma țelina este sub forma unei mâncări gătite. Vă invităm să încercați următoarea rețetă, inspirată din mâncărurile monahale.

Ingrediente

• 1 țelină mare
• 2 morcovi
• 2 cepe
• 5 linguri de ulei
• 1 lingură de mărar tocat
• 3-4 linguri de bulion sau roșii proaspete
• 500-600 ml de apă
• sare și piper după gust

Preparare

Decojiți țelina, spălați-i și tăiați-o în sferturi, apoi în cubulețe mici. Curățați ceapa și morcovii și tăiați-le mărunt/rondele.

Puneți apa la fiert. Adăugați legumele și uleiul. Lăsați totul să fiarbă jumătate de oră. Adăugați bulionul sau roșiile proaspete, tăiate mărunt. Lăsați mâncarea să fiarbă 20 de minute, apoi stingeți focul. La final presărați mărarul și acoperiți cu capacul.

În această mâncare se pot adăuga și alte legume, precum dovlecel sau vinete.

Surse:

1. Nutrition and You, Celeriac (root celery) nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/celeriac.html

2. Tudor Osiac, Mâncare de țelină, Sănătate cu Mâncăruri de la Mănăstiri din Muntele Athos și din România, Editura Evanghelismos, București, 2014, p. 101

3. Mary Jane Brown, What Is Celeriac? A Root Vegetable With Surprising Benefits: https://www.healthline.com/nutrition/celeriac

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.