Supă de roșii „la rece”, fără preparare termică

Una din cele mai populare rețete de vară este supa de roșii Gazpacho. Este o mâncare tradițională în Spania, mai ales în sudul țării, în Andalucia. Spre deosebire de alte supe, se remarcă prin prospețimea sa, datorată în mod special roșiilor.

Da, supa Gazpacho este o supă crudă, preparată „la rece”. Nici unul din ingrediente nu se fierbe, nu se prepară termic. De aceea este atât de căutată în timpul verii.

Supa rece de legume

Răcoritoare, hidratantă și sățioasă, ușor de preparat, ușor de servit – cam așa poate fi definită această supă. Pe lângă roșii, se pot folosi și alte legume crude. În acest caz, supa va semăna mai mult cu o salată „lichidă”.

Tradiția acestei supe datează din vechime. În Andalucia, oamenii care lucrau la vie, pe plantațiile de măslini sau citrice, la câmp sau în pădure, primeau rații de pâine și ulei pentru mesele lor. Pâinea înmuiată în apă constituia un fel de supă, la care se adăuga puțin ulei de măsline, usturoi și sare, plus legume proaspete disponibile în sezon, precum roșii, ardei, castraveți în timpul verii.

Toate ingredientele erau amestecate într-un bol mare de lemn. Această mâncare reușea să le potolească muncitorilor foamea și setea, oferindu-le totodată energie și susținere pentru munca în soare.

De la această supă simplă, a oamenilor muncitori, a devenit o mâncare cosmopolită, astăzi fiind inclusă în meniurile restaurantelor din multe părți ale lumii. Versiunile mai recente folosesc suc de roșii sau ketchup în loc de roșii crude, de aceea, în unele locuri, rețeta originală și-a pierdut specificul și prospețimea.

Supă rece de legume – rețetă

Ingrediente

• 2 kg de roșii
• 2 ardei verzi
• 2 castraveți mici de sezon (sau 1 castravete mare, lung)
• 1 ceapă
• 4-6 căței de usturoi
• 100 ml de ulei de măsline
• sucul de la 1-2 lămâi sau câteva linguri de oțet
• sare și piper, după gust
• opțional: pâine sau crutoane

Preparare

Pentru a obține o supă savuroasă, cât mai plăcută la gust și hrănitoare, trebuie să folosiți roșii de sezon, coapte bine, dulci și cărnoase. Nu este recomandat să folosiți roșii din conservă, bulion sau suc de roșii, ci doar legume proaspete.

Tăiați legumele bucăți mici și puneți-le într-un bol. Adăugați puțină sare peste ele, amestecați-le și lăsați-le să stea minim o oră într-un loc răcoros, pentru a permite legumelor să își lase sucurile. Astfel nu va mai fi nevoie să folosiți apă și să diluați gustul supei.

După ce au lăsat suficientă zeamă, transferați legumele în robotul de bucătărie/blender și mixați până la omogenizare. Dacă robotul nu reușește să paseze fin ingredientele, supa trebuie strecurată.

La final, adăugați sare, sucul de lămâie sau oțet și ulei. Amestecați și gustați. Lăsați supa să stea la rece câteva ore, pentru ca aromele să se întrepătrundă și să fie suficient de răcoritoare pentru o zi caniculară.

Această supă crudă de legume poate fi servită ca atare, cu crutoane sau bucăți de pâine înmuiate în ea. Se poate servi din boluri, cu lingura, sau se poate pune în pahare și bea direct.

Dacă nu vreți să folosiți pâine și doriți ca supa să aibă ceva mai multă consistență, adăugați câteva legume tăiate cubulețe în supa pasată (castraveți, dovlecei, roșii, ardei gras, ceapă verde) și verdeață (pătrunjel).

Sau puteți adăuga miez de nucă, migdale, caju sau alte nuci zdrobite.

Surse:

1. Our Daily Food, Gazpacho – Supa cruda/rece de legume: https://ourdailyfood.ro/gazpacho-supa-cruda-rece-de-legume/
2. Janet Mendel, Gazpacho, Andalucia.com: http://www.andalucia.com/gastronomy/gazpacho.htm

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.