CLĂTITE fără ou, din NĂUT și SPANAC – hrănitoare, sățioase, dietetice
Năutul este un aliment impresionant. Este mai versatil decât putem crede la prima vedere. Știați că din boabele de năut putem prepara omlete, clătite, frișcă vegetală sau bezele?
Cei de la Sano Vita ne oferă o rețetă inedită de clătite de post pe care trebuie neapărat să o încercați. Se pot prepara în zilele de miercuri și vineri, când nu folosim ou, sau în posturile de peste an.
Cuprins
Beneficiile consumului de năut
Consumul de năut este extrem de benefic sănătății. 164 de g de năut fiert furnizează:
– 73% din doza zilnică recomandată (DZR) de mangan
– 71% din DZR de acid folic
– 64% din DZR de cupru
– 45% din DZR de fibre
– 39% din DZR de fosfor
– 29% din DZR de proteine
– 26% din DZR de fier
– 23% din DZR de zinc
Un motiv foarte bun pentru a include această leguminoasă mai des în dietă este acela că asigură o sațietate prelungită, datorită fibrelor și proteinelor.
Studiile recente au arătat că persoanele care au adăugat năut în alimentația lor au raportat o satisfaceți (sațietate) mai mare. Totodată, au consumat mai puțină mâncare și mai puține gustări procesate pe perioada săptămânii de testare.
Aportul de fibre obținut din năut a îmbunătățit reglarea grăsimilor din sânge, inclusiv nivelurile de trigliceride, colesterol LDL și total.
În doar o săptămână, consumul de năut a îmbunătățit controlul zahărului din sânge și secreția insulinei. A fost nevoie doar de 60 g de boabe de năut pe zi pentru a obține aceste beneficii.
65-75% din fibrele regăsite în năut sunt fibre insolubile, care rămân nedigerate în traseul lor spre colon. Studiile au arătat că aceste fibre pot fi metabolizate de bacteriile din colon pentru producerea unor cantități mari de acizi grași de lanț scurt. Aceștia aprovizionează celulele intestinale cu energia necesară, scăzând riscul afecțiunilor colonului, inclusiv a cancerului de colon.
Clătite de năut și spanac – rețetă
Ingrediente
• 1 cană de năut înmuiat sau fiert
• 1 mână de spanac
• 1 cană de apă
• 1 linguriță de ulei
• ½ linguriță de sare
• ½ linguriță de boia de ardei
• opțional: 1 linguriță de turmeric, pentru culoare
Preparare
Pentru această rețetă puteți folosi năut crud, lăsat la înmuiat 24 de ore, sau năut fiert, în casă sau la conservă. Dacă folosiți năut din conservă, clătiți boabele cu apă rece și scurgeți-le bine.
Pentru a obține o compoziție lichidă, trebuie să mixați toate ingredientele cu ajutorul unui blender manual sau a unui robot de bucătărie.
Puneți năutul în vasul robotului cu lama S. Adăugați frunzele de spanac spălate și stoarse, tăiate mărunt sau rupte cu mâna. Adăugați sarea, turmericul, mirodeniile și apa. Mixați câteva minute, până rezultă o compoziție omogenă.
Gustați de sare. În această compoziție mai puteți adăuga și alte ingrediente, inclusiv legume (ceapă verde, ardei gras, roșii), pentru a transforma clătitele în mini-omlete.
Puneți o tigaie antiaderentă pe foc și încingeți uleiul. Puteți turna direct compoziția în tigaie, câte puțin, cât să formați clătite mici, sau cu un polonic.
Lăsați-le să se rumenească ușor pe fiecare parte. Se pot consuma calde sau reci.
Sugestii:
Le puteți servi ca atare, unse sau umplute cu diverse sosuri și compoziții: legume, sos de roșii, smântână, iaurt, ton etc.
Aceeași compoziție, fără spanac și mirodenii poate fi folosită la obținerea unor clătite dulci. Adăugați îndulcitorul preferat și serviți-le cu gem, ciocolată, brânză dulce etc.
Aceste clătite se pot prepara și din făină de năut (năut măcinat).
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids= ‘4944, 7670, 5220, 5336′ button=’Cumpără aici’]
Surse:
- The World’s Healthiest Foods, „Garbanzo beans (chickpeas)’: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=58
- Sano Vita, „Clătite de năut și spanac”: https://www.youtube.com/watch?v=DPqxk8jicE0