SALATĂ de MORCOV și AVOCADO – benefică pentru VEDERE, ARTICULAȚII și reducerea APETITULUI
Articol scris de Ana-Maria Postolache
Avocado este un super-aliment, care merită inclus în cât mai multe rețete și mâncăruri. Este bogat în fibre, acid folic, carotenoide, glutațion și acizi grași mononesaturați – nutrienți care îi conferă beneficii importante pentru sănătate.
În avocado găsim două carotenoide care susțin sănătatea articulațiilor: luteină și zeaxantină. Un studiu publicat în jurnalul Arthritis Research & Therapy a arătat că alimentele bogate în acești antioxidanți scad riscul de defecte la nivelul cartilajelor și implicit de osteoartrită.
Beneficiile consumului de avocado
Extractele din ulei de avocado și de soia îmbunătățesc simptomele și reduce necesitatea administrării de antiinflamatoare nesteroidiene la pacienții cu osteoartrită la șold și genunchi. Osteoartrita afectează milioane de oameni din întreaga lume. Este o boală degenerativă care se dezvoltă când cartilajul unei articulații se deteriorează în urma stresului oxidativ și a inflamației.
Luteina și zeaxantina din avocado sunt de asemenea benefic pentru ochi. Un studiu apărut în Archives of Ophthalmology în anul 2008 a arătat că femeile cu cel mai mare aport de luteină și zeaxantină aveau un risc cu 23% mai mic de a dezvolta cataractă nucleară comparativ cu femeile cu cel mai mic aport de acești antioxidanți.
Un alt studiu, apărut în British Journal of Nutrition sugerează că suplimentele cu luteină, administrate timp de 12 săptămâni, au îmbunătățit performanța vizuală.
Luteina și zeaxantina exercită efecte inhibitorii împotriva Helicobacter pylori – o bacterie asociată cu apariția ulcerului gastric și a cancerului stomacal.
Avocado conține glutațion, un compus tripeptid asociat cu un risc mai mic de cancer oral. Acest compus are efecte antioxidante și se leagă de mutagenii celulari.
Consumul de avocado este benefic și pentru inimă, datorită nutrienților cu efect cardioprotector pe care îi conține, precum fibre sau acid folic.
Studiile epidemiologice și clinice arată că fibrele ajută la scăderea colesterolului iar acidul folic reduce nivelurile de homocisteină – doi factori de risc pentru bolile de inimă.
Fitosterolii din avocado au o structură similară cu cea a colesterolului și în intestin ei scad absorbția colesterolului. Și acizii grași mononesaturați sunt utili în scăderea colesterolului, mai ales în cadrul dietelor bogate în carbohidrați complecși.
O jumătate de avocado servită la prânz reduce semnificativ senzația de foame percepută și dorința de a mânca. Acest fruct crește sațietatea pe o durată de 5 ore după masa de prânz.
Asemenea uleiului de măsline, avocado conține cantități mari de acid oleic, un acid mononesaturat care se transformă în intestinul subțire în oleoiletanolamidă, un compus care suprimă în mod natural apetitul prin activarea unei zone din creier care crește senzația de sațietate.
Salată de morcov și avocado – rețetă
Din cantitățile date rezultă o salată pentru 2 persoane sau 2 porții.
Ingrediente
• 1 avocado mare
• 4 morcovi medii
• 1 mână de semințe de floarea-soarelui
• oțet de mere sau suc de lămâie
• sare și piper, după gust
Preparare
Tăiați pulpa de avocado cubulețe mici. Curățați morcovul și dați-l prin răzătoarea cu găuri mari. Adăugați sare, piper și semințele de floarea-soarelui și amestecați. La final, stropiți cu suc de lămâie proaspăt stors sau cu oțet de mere.
Acoperiți salata și lăsați-o să stea la rece cel puțin 20 de minute înainte de a o servi.
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’10085, 4559, 11292, 4888′ button=’Cumpără aici’]
Surse bibliografice:
1. Heal with Food, „Avocado: A Superfood with Many Health Benefits”: https://www.healwithfood.org/health-benefits/avocado-superfood.php
2. Heal with Food, „Carrot and Avocado Salad”: https://www.healwithfood.org/recipes/carrot-avocado-salad.php