ZACUSCĂ de VINETE și MORCOV pentru iarnă (rețetă + beneficii)

Zacusca de vinete este o delicatesă pe care gospodinele o pregătesc an de an. Majoritatea urmăresc o rețetă tradițională, moștenită din familie.

Rețeta însă poate fi îmbunătățită sau modificată după gustul sau posibilitatea fiecăruia, adăugând diverse mirodenii și tipuri de ardei.

Zacusca de vinete si morcovi

Varianta pe care v-o propunem în acest articol conține morcov, care dă mai multă dulceață și aromă.

Vinetele conțin cantități importante de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. În plus, au foarte puține calorii. Conțin mangan, acid folic (vitamina B9), potasiu, vitamina K și vitamina C.

Cei mai importanți compuși din vinete sunt însă antioxidanții. Aceștia protejează organismul de daunele cauzate de radicalii liberi. Alimentele bogate în antioxidanți ne pot apăra de boli canceroase, cardiovasculare și alte afecțiuni cronice.

Se evidențiază clasa antocianinilor, din care cea mai importantă este nasunina.

Consumul de vinete ajută la controlul zahărului din sânge, la prevenirea bolilor de inimă și a cancerului, precum și la scăderea în greutate.

___________________________________

Zacuscă de vinete cu morcov – rețetă

Din ingredientele date rezultă circa 5 borcane de 375 de grame.

Ingrediente

• 600 g de vinete coapte și decojite
• 400 g de morcovi decojiți
• 350 g de ardei copți și curățați de coajă
• 250 g de ceapă curățată
• 40 ml de ulei
• 1 cățel de usturoi
• 2 foi de dafin
• 250 g de bulion
• 1 linguriță de chimen măcinat
• sare și piper, după gust

Preparare

Dacă doriți ca zacusca să aibă un gust desăvârșit, coaceți legumele. Puteți folosi în acest sens grătarul, cuptorul sau plita. Înțepați vinetele cu o scobitoare și coaceți-le pe toate părțile.

După ce s-au copt, lăsați-le să se scurgă într-o strecurătoare cu găuri mari.

Ardeii copți se pun într-un vas acoperit și se lasă câteva minute pentru a se înmuia și a deveni mai ușor de curățat.

Spălați morcovii, dați-i pe răzătoare și tocați ceapa și ardeii copți cât mai mărunt posibil. Vinetele se toacă și ele fin.

Se pune uleiul la încins într-o cratiță mare cu pereții groși și se călește mai întâi ceapa cu usturoiul și morcovul. Se adaugă puțină sare și se pune capacul. Se lasă circa 10-15 minute, cât să se înmoaie morcovul.

Adăugați apoi ardeii și vinetele tocate, bulionul și frunzele de dafin. Fierbeți totul la foc potrivit 15-20 de minute.

Dacă zacusca este prea groasă, adăugați puțină apă fierbinte în timp ce fierbe.

Puneți sare și piper și gustați.

Pregătiți borcanele, sterilizându-le și așezându-le într-o tavă metalică. Turnați zacusca fierbinte în borcane și înfiletați strâns capacele.

Introduceți apoi tava în cuptorul preîncălzit la 150°C preț de 20 de minute. Stingeți focul și lăsați borcanele în cuptor să se răcească în voie. Se păstrează în cămară, iar după deschidere, borcanele se țin la rece, în frigider și se consumă cât mai repede.

___________________________________

Surse:

1. Healthline, 7 Surprising Health Benefits of Eggplants: https://www.healthline.com/nutrition/eggplant-benefits

2. Laura Laurențiu, Zacuscă de vinete și morcovi: https://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/conserve/zacusca-de-vinete-si-morcovi.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.