BURGERI de post, din LINTE și OVĂZ, la cuptor

Autoarea acestei rețete susține că acești burgeri sunt ideali pentru vară. Nu conțin ouă, carne, făină rafinată sau alte ingrediente „grele”.

Se prepară foarte ușor și rapid, doar din leguminoase, legume și fulgi de ovăz. Spre deosebire de alte tipuri de linte, cea roșie fierbe mult mai repede. În plus, nu necesită o înmuiere în prealabil.

Burgeri cu legume si ovaz

Burgeri de post – rețetă

Din cantitățile date rezultă circa 12 burgeri.

Ingrediente

• 250 g de linte roșie
• 100 g de fulgi de ovăz
• 1 morcov
• 1 ceapă
• 2 căței de usturoi
• 1 bucățică de rădăcină de ghimbir
• 1 linguriță de pudră de turmeric
• 1 mână de pătrunjel verde
• sare și piper, după gust

Preparare

Sortați boabele de linte și păstrați-le doar pe cele bune. Spălați-le în mai multe ape și puneți-le într-o cratiță. Adăugați peste ele o cantitate de 3 ori mai mare de apă rece.

Lăsați-o să fiarbă circa 10 minute, verificând constant nivelul de apă. Turnați lintea într-o strecurătoare și lăsați-o să se răcorească.

Între timp, ocupați-vă de legume. Curățați ceapa și morcovul. Tăiați ceapa mărunt și căliți-o într-o tigaie preț de 5 minut cu puțin ulei, până devine translucidă. Adăugați turmericul, usturoiul și ghimbirul curățat și tocat mărunt sau zdrobit. Lăsați totul la călit încă 3 minute, apoi dați tigaia deoparte.

Într-un bol încăpător, puneți toate ingredientele: lintea fiartă și scursă de apă, amestecul de ceapă și usturoi călite, fulgii de ovăz, morcovul curățat și dat pe răzătoare, pătrunjelul spălat și tocat mărunt, sare și piper, după gust.

Amestecați totul pentru a obține o compoziție cât mai omogenă. Dacă este prea moale, mai adăugați fulgi de ovăz (măcinați). Dacă este prea vârtoasă, mai adăugați puțină apă (din care a fiert lintea).

Aprindeți cuptorul cu preîncălzire la 200 de grade Celsius sau la 180 de grade Celsius cu ventilator.

Tapetați tava cuptorului cu hârtie de copt. Înmuiați mâinile în puțin ulei și modelați compoziția sub formă de chiftele (formă rotundă) sau burgeri (formă alungită, ovală). Așezați burgerii în tavă și aplatizați-i cu degetele sau cu dosul unei linguri.

Introduceți tava în cuptorul încins și lăsați burgerii 35-40 de minute, sau până se coc la interior și devin aurii la suprafață.

Lăsați burgerii să se răcească de tot înainte de a-i scoate din tavă și a-i depozita în locuri de păstrare. Se pun în caserole și se țin în frigider.

Acești burgeri pot fi serviți ca atare, cu legume (roșii, castraveți), cu o salată de verdețuri, cu diverse sosuri, sau ca garnitură la alte mâncăruri, precum orez, piure etc.

Pot fi de asemenea folosiți la prepararea de sandviciuri, cu salată de varză, cartofi pai copți în cuptor, murături și alte ingrediente clasice.

_______________________

Sursă: Nirvana Cakery, Red lentil burgers with cucumber raita: https://nirvanacakery.com/red-lentil-burgers-with-cucumber-raita/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.