LIPIE cu LEGUME, de post
Lipia (shaorma) cu legume este o rețetă de post sățioasă și economică, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Este totodată un preparat care poate fi asamblat în casă, cu un buget minim.
Ideal ar fi să preparați lipiile în casă, din făină integrală, pentru a fi siguri că mâncați ceva hrănitor și sănătos (rețetă aici).
Rețeta pe care v-o prezentăm este doar o variantă de lipie cu legume. Puteți folosi orice alte legume, sau pe lângă cele sugerate, se pot adăuga alte ingrediente preferate (țelină, dovlecei, vinete, ardei, varză, tofu, avocado, porumb, ceapă, morcov etc). Diversificați după gust și posibilități.
Ingrediente
• 2 lipii
• ciuperci champignon
• măsline
• cartofi
• gulie
• roșii
• salată verde sau spanac
Preparare
Curățați cartofii și gulia și tăiați-le bețișoare (precum chibriturile). Condimentați-le cu sare, piper și puțin ulei și coaceți-le în cuptor.
Între timp, căliți ciupercile cu foarte puțin ulei, sare și piper.
Spălați frunzele de salată sau spanac. Tamponați-le cu un prosop de hârtie pentru a le usca de apă.
Când aproape s-au făcut legumele din cuptor și ciupercile, încălziți lipiile într-o tigaie încinsă, fără ulei. Lăsați-le câteva secunde pe fiecare parte, cât să se înfierbânte.
Așezați câte o lipie pe farfurie și puneți mai întâi frunzele de salată sau de spanac. Deasupra lor, așezați cartofii și guliile, apoi ciupercile, roșia tăiată felii sau cubulețe și măslinele tăiate felii.
Rulați ușor lipia, cât mai strâns posibil.
Cartofii, gulia și ciupercile pot fi amestecate cu un sos de roșii sau cu o maioneză vegetală (de soia sau de avocado). Sau puteți unge la început lipia cu sos/maioneză și apoi să puneți celelalte ingrediente.
Lipiile cu legume pot fi servite ca atare, la micul-dejun, sau la orice altă masă din zi. Întrucât sunt atât de practice și ușor de consumat, le puteți pune în caserole și lua la serviciu, la școală sau în călătorie.
__________________
Sursă: Bucătăraș.ro, Lipie cu legume: https://www.bucataras.ro/retete/lipie-cu-legume-82187.html