SALATĂ de DOVLECEI cu MAIONEZĂ de post – rețetă dietetică
Această salată seamănă la aspect și la gust cu salata de vinete. Este o variantă mult mai rapidă și simplu de preparat, dat fiind că dovleceii nu necesită coacere și curățare în prealabil.
Este o rețetă potrivită pentru sezonul cald, simplă, ușoară și savuroasă. Dovleceii sunt bogați în apă, vitamina C, vitamina A, acid folic, potasiu, fibre, proteine și carbohidrați.
Ingrediente
• 3 dovlecei
• 1-2 căței de usturoi
• opțional: 2-3 fire de ceapă verde (sau 1 ceapă uscată)
• pătrunjel, mărar, după gust
• 2 linguri de maioneză vegetală
Preparare
Curățați dovleceii de coajă, scobiți- și scoateți semințele dacă au, apoi tăiați-i cubulețe.
Puneți-i la fiert într-o cratiță cu apă și puțină sare. După 15-20 minute ar trebui să fie suficient de moi.
Turnați-i într-o strecurătoare și lăsați-i să se scurgă de apă. Puneți-i apoi într-un bol și pasați-i cu un blender vertical (manual) până se fac pastă. Sau puteți folosi un robot de bucătărie.
Puneți pasta într-o sită cu găuri mai mici și lăsați-o să se scurgă bine de apă.
În pasta scursă, adăugați ceapa tăiată mărunt, verdețurile tocate fin, maioneza, usturoiul zdrobit, sare și piper după gust. Amestecați pentru omogenizare.
Dacă aveți musafiri, puneți salata de dovlecei în boluri mici și decorați-le cu frunze verzi de pătrunjel și ardei sau gogoșari, proaspeți sau în oțet.
Puneți salata în frigider, acoperiți-o cu folie de plastic și lăsați-o să stea la rece 30 de minute, pentru a deveni mai gustoasă.
O puteți servi pe pâine prăjită, pe crackers, sau pe fâșii/rondele de legume (castraveți, morcovi, roșii).
O idee bună de maioneză vegetală pe care o puteți face în casă este cea din lapte de soia. Găsiți detalii în acest articol.
_______________________
Surse:
1. Recipes by Monique, Salată de dovlecei cu maioneză: http://recipesbymonique.com/salata-de-dovlecei-cu-maioneza/
2. Organic Facts, 5 Amazing Zucchini Benefits: https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-zucchini.html
O sà incerc aceastà retetà… cred cà e ste excelentà! Felicitàri pt sit!