TARTINE de post cu pastă de FASOLE
Fasolea este unul din cele mai hrănitoare alimente din dieta vegetarienilor și a celor care țin posturile după rânduială.
Ghidurile alimentare realizate de americani recomandă 600 g de leguminoase pe săptămână. Această cantitate poate fi împlinită ușor consumând câte 100 g de leguminoase în fiecare zi.
Toate tipurile de fasole sunt surse excelente de proteine. Conțin de asemenea cantități foarte bune de fibre. Sunt totalmente lipsite de grăsimi, colesterol și sodiu.
Majoritatea soiurilor sunt bogate în potasiu – un mineral esențial pentru tensiunea arterială. Conțin fosfor, cupru, magneziu și mangan, fier și vitamine din complexul B.
Datorită carbohidraților complecși pe care îi conține și a indicelui glicemic scăzut, fasolea este un aliment potrivit pentru dieta persoanelor cu diabet, hiperlipidemie sau rezistență la insulină.
__________________________
Ingrediente
• 400 g de fasole fiartă
• 1 lingură de maioneză de post
• 2 linguri de suc de lămâie
• 1 tulpină de apio
• 2 cepe verzi (cu tot cu cozi)
• sare, usturoi și pudră de usturoi după gust
• 1 mână de busuioc sau tarhon
Preparare
Dacă folosiți fasole din conservă, puteți alege orice soi: albă, roșie, neagră etc.
Scurgeți conserva de apă și clătiți boabele cu apă curată. Dacă folosiți fasole fiartă în casă, scurgeți excesul de lichid.
Puneți trei sferturi din cantitate într-un bol și pasați-o cu o furculiță, sau cu un blender. Adăugați maioneza, sucul de lămâie, ceapa verde tăiată rondele sau mărunt, sarea, piperul, usturoiul și mirodeniile.
Incorporați și celălalt sfert de boabe întregi de fasole și amestecați ușor, până la omogenizare. Gustați de sare și alte condimente și potriviți.
Luați câteva felii de pâine și prăjiți-le. Întindeți pasta de fasole pe pâine, stropiți cu puțin ulei de măsline și așezați deasupra felii de roșii, rondele de ridiche roz sau de castravete și serviți imediat.
Pentru sandviciuri, puteți adăuga și verdețuri (frunzulițe de rucola, baby spanac, salată verde etc).
Această pastă de fasole poate fi servită și pe crackers (biscuiți uscați), baghete, sau pe frunze de salată verde, fără pâine. Sau poate fi folosită ca sos pentru salate de legume (dacă este mixată mai mult, cu puțină apă, până devine omogenă și puțin lichidă).
Maioneza de post poate fi preparată din lapte de soia. Vă recomandăm această rețetă simplă.
_________________________
Surse:
1. The Bean Institute, Bean Nutrition Overview: http://beaninstitute.com/bean-nutrition-overview/
2. The Bonjon Gourmet, Smashed white bean salad tartines: https://bojongourmet.com/2018/04/smashed-white-bean-salad-tartines-herbs-watermelon-radish-gluten-free-vegan/