LIPII umplute cu CIUPERCI și TOFU

Un preparat simplu, practic și gustos pentru orice masă a zilei, sau pentru serviciu sau școală. Lipiile se găsesc aproape în toate magazinele, dar se pot prepara și în casă, urmând o rețetă simplă.

Compoziția de ciuperci și tofu se poate folosi ca umplutură și pentru alte preparate, precum clătite, plăcinte cu foi, pateuri, pizza, brioșe etc. Sau puteți umple cu ea frunze de salată sau de varză, pentru un aperitiv mult mai dietetic și sănătos.

Lipii umplute cu ciuperci

Lipii cu ciuperci și tofu – rețetă

Ingrediente umplutură:

• 100 g de ciuperci
• 150 g de tofu
• 2-3 căței de usturoi
• 1 legătură de pătrunjel
• sare și piper după gust

Ingrediente sos:

• 100 g de tofu
• 1 lingură de muștar
• 60 ml de apă (sau lapte vegetal)

Preparare

Pentru a prepara umplutura, curățați ciupercile, spălați-le și tăiați-le cubulețe mici.

Puneți-le într-o tigaie antiaderentă și căliți-le câteva minute, până se înmoaie. Vor lăsa apă, așa că nu este nevoie de ulei, dacă țineți regim.

Tăiați tofu cubulețe mici și adăugați-le spre sfârșit peste ciuperci. Căliți-l câteva minute, până se rumenește puțin. Adăugați apoi usturoiul tocat mărunt sau zdrobit.

Spălați și tocați pătrunjelul și adăugați-l și pe el în compoziția de mai sus. Condimentați cu sare și piper, amestecați și luați tigaia de pe foc.

Până se răcorește puțin umplutura, pregătiți sosul.

Tăiați tofu bucăți mici și puneți-le într-un blender sau mini-tocător. Adăugați muștarul și apa și mixați câteva secunde, până se transformă totul într-o compoziție lichidă omogenă, asemănătoare unei smântâni.

Puteți face acest sos oricât de gros sau lichid doriți, ajustând cantitatea de apă pe măsură ce mixați. Se poate folosi și un blender manual pentru a pasa brânza tofu.

Asamblarea lipiilor este cea mai ușoară și plăcută parte a rețetei.

Așezați o lipie pe masă. Ungeți-o cu sos de tofu din belșug, și adăugați câteva linguri din umplutura de ciuperci și tofu. Rulați lipia strâns și fixați-o cu o scobitoare dacă doriți să o serviți mai târziu.

Tăiați-o în jumătate, pentru a fi mai ușor de manevrat sau consumat.

De regulă, lipiile se umplu pe o parte cu compoziție (nu pe toată suprafața), se păturesc marginile în două și se rulează începând cu partea pe care ați așezat compoziția. Așa obțineți o lipie cu colțurile împachetate, care nu va curge.

__________________________

Sugestii:

La umplutura de ciuperci și tofu se pot adăuga și alte ingrediente, precum ceapă, morcov, ardei gras, țelină sau alte legume.

De asemenea, în sosul de tofu se pot adăuga nuci (caju sau alte fructe oleaginoase), conopidă fiartă, turmeric (pentru o culoare galbenă, asemănătoare maionezei), fulgi de drojdie și diverse mirodenii. Puteți folosi însă orice alt fel de sos pentru a unge lipiile, inclusiv ketchup.

_____________________________

Surse:

1. Gătește Vegan, Ruladă de Năut cu Ciuperci și Tofu: https://www.youtube.com/watch?v=KkabBRDLtuw

2. All in Mam, Wraps met champignons en roomkaas: https://www.allinmam.com/wraps-met-champignons-en-roomkaas/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.