PATEU de post cu SPANAC
Autorii de rețete raw-vegane ne oferă foarte multe idei de pateuri de post pe care le putem obține în casă folosind ca bază semințele și fructele oleaginoase, precum nuci, caju, alune, migdale, fistic, semințe de floarea-soarelui sau semințe de dovleac.
Acestea se hidratează câteva ore, preferabil peste noapte, apoi se mixează în blender până se fac pastă. Pe această bază cremoasă se pot construi numeroase rețete, adăugând diverse legume sau verdețuri.
Rețeta pe care v-o prezentăm se face din caju și spanac și este o delicatesă de sezon care merită încercată, mai ales în Postul Paștelui.
Ingrediente
• 100 g de caju
• ½ legătură de spanac
• 1-2 cepe verzi (sau 1 ceapă uscată)
• 1 legătură de usturoi verde (sau 1-2 căței de usturoi uscat)
• ½ lămâie
• sare, cimbru, busuioc sau alte mirodenii
Preparare
Pentru a obține acest pateu sănătos, aveți nevoie de un blender. Începeți de cu seară, punând nucile caju într-un bol cu apă. Lăsați-le la hidratat până a doua zi (sau cel puțin 4-5 ore). Astfel se vor înmuia și vor fi mai ușor de procesat în blender într-o cremă fină.
Scurgeți caju-ul de apă și puneți-l în blender. Adăugați apă proaspătă, cât să acopere nucile. Adăugați și sucul de lămâie proaspăt stors, foarte puțină sarea și mirodenii.
Mixați până rezultă o compoziție cremoasă, ca o pastă. Adăugați apoi treptat frunzele de spanac spălate în prealabil (și scurse bine de apă) și continuați să mixați până la deplina incorporare.
Adăugați treptat ceapa și usturoiul. Gustați de sărat, de acru și de condimente și ajustați după gust.
Dacă aveți un blender puternic, cu o viteză de peste 1000 W, puteți mixa toate ingredientele odată.
În cazul în care pateul a ieșit prea moale și curge de pe felia de pâine, puteți adăuga 1-2 lingurițe de tărâțe de psyllium și el. Amestecați și lăsați-l să stea în frigider circa un sfert de oră. Se va închega și va deveni mai gros, potrivit pentru tartine.
___________________________________________________________________________________________________________
Sursă: Izabela Pănescu, Pate cu Spanac: https://www.izabelapanescu.ro/2015/05/03/pate-cu-spanac/