SALATĂ de VARZĂ roșie cu MORCOV și NUCĂ

Varza roșie este cunoscută pentru proprietățile sale curative deosebite. Conține numeroși compuși fitochimici, vitamine și minerale: calciu, magneziu, potasiu, fier, fibre, vitaminele A, C, B, E și K.

Este mult mai bogată în antioxidanți decât varietatea albă. Cei mai valoroși compuși din varză sunt fără îndoială antocianinii și indolii.

Consumul de varză roșie ajută la detoxifierea corpului și la creșterea capacității antioxidante împotriva bolilor cronice. A fost asociat cu prevenirea cancerului și a îmbătrânirii premature, îmbunătățirea sănătății inimii, pielii și a ochilor, stimularea sistemului imunitar, creșterea densității osoase.

Varza poate ajuta la scăderea în greutate, prevenirea diabetului, încetinirea bolii Alzheimer și tratarea ulcerelor stomacale.

Pentru a ne bucura de toate aceste beneficii putem include varza în dieta noastră sub formă de salate crude.

Salată de varză roșie cu morcov și nucă

Ingrediente

• 1 varză
• 1 morcov
• 1 linguriță de hrean ras (sau ghimbir)
• 50 g de nuci
• 5 linguri de suc de lămâie
• 2 linguri de ulei
• ½ linguriță de miere
• sare și piper după gust

Preparare

Deși este mai sănătoasă decât varza albă, varza roșie are frunzele mai groase și mai tari. Căutați un sortiment mai „înfoiat”, cu frunze subțiri, potrivite pentru salate.

Tăiați varza în două. Îndepărtați frunzele veștejite de la suprafață. Tăiați fiecare jumătate fâșii mici și subțiri (fideluță) și puneți-o într-un bol încăpător.

Curățați morcovul de coajă și dați-l pe răzătoarea cu găuri mari, peste varză.

Într-un castronel separat, amestecați uleiul cu sucul de lămâie, mierea de albine, hreanul dat pe răzătoare, sarea și piperul. Omogenizați și incorporați la final miezul de nucă tocat grosier.

Turnați sosul obținut peste salată. Amestecați ușor, până la deplina incorporare.

Salata se lasă să stea la „macerat” cel puțin 20 de minute, apoi se poate servi. O puteți așeza pe platouri dacă aveți musafiri. Decorați-o cu frunze de pătrunjel verde sau alte legume tăiate în forme speciale.

Poate fi consumată ca atare, într-o zi de post sau în curele de detoxifiere, sau ca garnitură la o mâncare gătită.

___________________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Organic Facts, 9 Impressive Benefits Of Red Cabbage: https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/red-cabbage.html

2. Gastropedia, Salată de varză roșie cu miez de nucă: http://gastropedia.ro/recipe-items/salata-de-varza-rosie-cu-miez-de-nuca/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.