TRUFE fără zahăr, din 2 ingrediente
Este probabil unul din cele mai simple deserturi din lume, și totodată una din cele mai naturale și sănătoase alegeri la acest capitol.
Aceste trufe, bomboane sau biluțe, cum vreți să le numiți, se prepară doar din 2 ingrediente: fructe uscate și cacao.
Rețeta pe care v-o prezentăm conține curmale, însă acestea pot fi înlocuite cu smochine, prune uscate, stafide sau caise uscate. Toate aceste fructe au o textură lipicioasă care poate ajuta la legarea compoziției.
Deși nu conțin zahăr, aceste trufe au o dulceață bine definită, de proveniență naturală. Fructele uscate sunt deosebit de dulci și de aceea nu mai este nevoie să adăugați alt îndulcitor la această rețetă.
Întrucât nu este preparat termic, acest desert nu necesită făină. Este 100% crud și natural. Pudra de cacao poate fi înlocuită cu pudră de roșcove – este mult mai sigură pentru copii, întrucât nu conține cafeină, și are un gust mai dulce.
Alți înlocuitori pentru cacao sunt: nucă de cocos, nuci sau migdale măcinate, semințe măcinate, fulgi de ovăz măcinați, biscuiți măcinați, cafea de cereale (pudră), pudră de măceșe sau cătină (se găsește pe Internet).
Acest desert ne arată cât de simple ar trebuie să fie toate mâncărurile noastre, fie dulci sau sărate. Cât mai puțin procesate termic, cât mai puțin rafinate și cât mai sărace în calorii și grăsimi.
_________________________________________________________________________________________________________
Ingrediente
• 2 căni de curmale fără sâmburi (vi le recomand pe acestea la ofertă)
• 2-3 linguri de cacao sau carob (v-o recomand pe aceasta ecologică, crudă)
• opțional: esență de vanilie, rom, lămâie, mentă etc
Preparare
În cazul în care curmalele sunt foarte uscate, puneți-le la înmuiat în apă (cât să le cuprindă). Lăsați-le câteva ore, stoarceți-le bine și mixați-le cu ajutorului unui robot/blender.
Dacă nu aveți timp să le lăsați la înmuiat, le puteți da direct prin mașina de tocat carne. Iese o pastă fină, numai bună de modelat.
Transferați pasta de fructe într-un bol. Adăugați pudra de cacao și amestecați cu mâinile. Când compoziția nu mai este foarte moale sau lipicioasă ci „se ține” bine, puteți modela în palme biluțe medii.
Dați-le la final prin pudră de cacao sau nucă de cocos, pentru un finisaj mai elegant.
Lăsați-le să stea cel puțin o oră la rece pentru a se întări. Păstrați-le într-o caserolă cu capac în frigider. Rezistă până la o săptămână.
_________________________________________________________________________________________________________
Sursă: RAW MANDA, 2 INGREDIENT RAW CHOCOLATE TRUFFLES {VEGAN RECIPE}: http://rawmanda.com/2-ingredient-raw-chocolate-truffles/