Cum să faci BRÂNZĂ de SOIA (TOFU) în casă
Această rețetă de tofu a fost concepută de doctorul Doru Laza de la Breaza. Se prepară din făină de soia, care se poate procura de la magazinele naturiste.
Este foarte bogată în proteine, fibre și minerale. O cană de făină de soia furnizează 415 mg de fosfor, 360 mg de magneziu, 290 mcg de acid folic, 173 mg de calciu și cantități bune de potasiu, vitamina A, beta-caroten și vitamina K.
Consumul de produse din soia a fost asociat cu scăderea colesterolului LDL, menținerea sănătății musculare, cardiace și a greutății corporale.
Ingrediente
• 2 căni de făină de soia (v-o recomand pe aceasta)
• ½ cană de făină integrală de grâu
• 2 gogoșari sau ardei grași roșii
• 1 morcov
• ½ păstârnac
• 1 lingură de mărar tocat
• 1 linguriță de fulgi de drojdie inactivă
• 1 linguriță de sare neiodată
• 4 căni de apă
Preparare
Tăiați gogoșarii (ardeii) în două, scoateți cotoarele cu semințele, spălați-i și tăiați-i bucăți mici.
Curățați morcovul și păstârnacul și tăiați-i bucăți mici.
Puneți cele două tipuri de făină în blender împreună cu apa, fulgii de drojdie de bere și sarea.
Mixați timp de 2 minute, adăugați apoi zarzavaturile tocate și amestecați cu o lingură.
Turnați compoziția într-o tavă de pâine/chec tapetată în prealabil cu mălai sau pesmet. Nivelați și lăsați-o să stea 10 minute în repaus.
Aprindeți cuptorul la 180 de grade Celsius și coaceți compoziția timp de o oră și jumătate. Stingeți focul și lăsați tava să stea în cuptorul închis încă jumătate de oră.
Scoateți apoi tava din cuptor și răsturnați brânza. Îndepărtați cu un cuțit partea maronie de la suprafață.
Brânza obținută se taie cubulețe sau felii și se consumă ca atare sau se folosește la diverse salate sau mâncăruri.
Doctorul Laza ne oferă și o variantă simplificată a acestei rețete, în care se folosește doar făina de soia, făina de grâu, drojdia de bere, sarea și apa, fără legume. Se procedează la fel ca în rețeta anterioară.
__________________________________________________________________________________________________________
Surse:
1. Live Strong, Is Soy Flour Healthy? https://www.livestrong.com/article/269315-what-are-the-benefits-of-soy-flour/
2. Dr. Laza Doru, Brânză de Soia – Tofu, Rețete din Bucătăria Edenică, Editura Păzitorul Adevărului, Făgăraș, 2004, pp. 115-116