Azime (turte nedospite) cu nuci și semințe – rețeta doctorului Doru Laza

Doctorul Laza Doru ne oferă câteva rețete simple de pâine, covrigi și azimi pe care le putem prepara în casă din cereale integrale, tărâțe, semințe și fructe oleaginoase.

În introducerea pe care face la acest capitol, citează câțiva autori care spun că pâinea trebuie să fie coaptă bine, ușoară și uscată pentru ca să nu vătăme stomacul și să fie ușor de digerat.

Turte nedospite, cu nuci și semințe – reteta doctorului Doru Laza

Imagine cu titlu sugestiv – Turte nedospite, cu nuci și semințe

 

Azimele sunt turte obținute din aluat nedospit, pe care evreii le consumau la Paști în amintirea ieșirii din Egipt a poporului ales.

Pâinea nedospită a fost folosită în tradiția ascetică mai ales de pustnici, pentru simplitatea ei și pentru faptul că putea fi păstrată mult timp fără să se altereze.

Astăzi, un astfel de tip de pâine nedospită (sub formă de prescuri) este folosită la slujirea Sfintei Liturghii.

Azime cu nuci și semințe – rețetă

Ingrediente

• 300 g de făină de grâu
• 10 linguri de tărâțe de grâu (cernute)
• 3 linguri de nuci (tăiate bucăți mari)
• 2 linguri semințe de floarea-soarelui
• 2 linguri semințe de dovleac
• 2 linguri semințe de mac
• 1 lingură semințe de susan
• 2 lingurițe semințe de in
• 1 linguriță de busuioc
• 2 linguri de ulei de măsline
• ½ linguriță de sare neiodată
• 150 ml de apă minerală

Preparare

Amestecați toate ingredientele uscate într-un bol mare. Adăugați apa și uleiul și amestecați cu o lingură de lemn. Frământați apoi cu mâna circa 5 minute, până rezultă o cocă omogenă.

Acoperiți vasul și lăsați aluatul să stea în repaus 2 ore. Puneți aluatul pe masă și întindeți-l cu ajutorul sucitorului în foi de 3 mm grosime.

Decupați foaia cu gura unui pahar de sticlă, obținând forme rotunde. Desprindeți-le cu un cuțit și așezați-le în tava cuptorului.

Se coc la 180 de grade Celsius circa 20 de minute.

Scoateți tava din cuptor și așteptați să se răcească, apoi luați-le din tavă.

Se pot servi ca atare, sau cu felurite pateuri sau paste vegetale, salate sau mâncăruri gătite.

Sursă: Dr. Laza Doru, Rețete din Bucătăria Edenică, Azime din cereale și semințe oleaginoase, Editura Păzitorul Adevărului, Făgăraș, 2014, pp. 52-53

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.