SALATĂ CARTOFI cu PĂSTĂI și maioneză din AVOCADO – pentru COLESTEROL, controlul GREUTĂȚII corporale, protejarea COLONULUI

Fasolea păstăi este foarte îndrăgită de vegetarieni datorită proprietăților lor nutritive și totodată pentru conținutul caloric foarte mic.

100 g de păstăi proaspete au doar 31 de calorii și sunt deosebit de bogate în vitamine, minerale și micronutrienți din plante. Conțin multe fibre (9% din doza zilnică recomandată), care acționează ca un laxativ natural.

Salată de Cartofi cu Păstăi și Avocado

Fibrele sunt de asemenea importante pentru scăderea colesterolului, controlul greutății, protejarea mucoasei colonului și reducerea expunerii la toxine și substanțe canceroase.

Datorită conținutului bogat în vitamina A, luteină, zeaxantină și beta-caroten, păstăile exercită efecte protectoare împotriva bolilor cronice și degenerative cauzate de îmbătrânirea prematură.

Luteina și zeaxantina sunt doi carotenoizi care au efecte antioxidante și protectoare asupra vederii (previn degenerescența maculară).

Păstăile sunt o sursă bună de acid folic, o vitamină B importantă pentru femeile gravide și nounăscuți. Conțin de asemenea vitaminele B1 și B6.

Vitamina C din păstăi crește rezistența organismului la infecții.

Nu trebuie să uităm de fier, calciu, magneziu, mangan și potasiu – alți nutrienți valoroși pentru metabolism pe care îi găsim în păstăi.

____________________________________________________________________________________________________________

Salată de păstăi cu avocado – rețetă

Ingrediente

• 500 g de cartofi
• 500 g de fasole păstăi
• 1 avocado
• 3-4 linguri de ulei de măsline
• 1-2 linguri de suc de lămâie
• 2 căței de usturoi
• sare, cimbru sau alte mirodenii după gust

Preparare

Puteți folosi păstăi late sau înguste, de culoare galbenă sau verde. Dacă aveți păstăi la congelator, clătiți-le cu puțină apă și tăiați-le bucăți mici sau potrivite.

Dacă folosiți păstăi proaspete, opăriți-le în apă cu sare, iar după ce s-au înmuiat, lăsați-le la scurs într-o sită.

Puneți-le apoi într-o tigaie cu cățeii de usturoi tocați mărunt, un strop de ulei, sare și mirodenii. Căliți-le puțin, apoi scoateți-le într-un bol.

Puneți cartofii la fiert în coajă, apoi curățați-i și tăiați-i sferturi sau cubulețe.

Ocupați-vă în continuare de maioneză. Tăiați avocado în două, scoateți sâmburele și extrageți pulpa cu o lingură. Puneți-o într-un bol și pasați-o cu o furculiță, până se face pastă.

Dacă doriți să obțineți o maioneză mai fină, ca un sos cremos, pasați avocado cu ajutorul unui blender.

Adăugați uleiul, sucul de lămâie, puțină sare și piper și amestecați până la omogenizare. Turnați sosul peste fasolea păstăi și cartofii fierți și amestecați ușor, fără să zdrobiți legumele, până la incorporare. Presărați mărar verde la final, dacă vă place.

Această salată este foarte sățioasă și hrănitoare, și poate fi servită ca atare, în locul unei mese, în zilele de post sau în cadrul unui regim alimentar. Este bună și caldă, și rece.

O variantă mai dietetică ar fi să folosiți păstăi fierte și deloc călite, iar usturoiul să rămână crud.

____________________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Nutrition and You, Green beans nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/green_beans.html

2. Heart and Stove, Avocado Potato And Veggie Salad: http://heartandstove.com/avocado-potato-and-veggie-salad/

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.