CIORBĂ de CONOPIDĂ și legume – rețetă de post cu numeroase beneficii pentru sănătate

Conopida este o legumă deosebit de sănătoasă și versatilă. Din păcate, este prea puțin apreciată la adevărata ei valoare și prea puțin consumată.

Se pretează foarte bine la mâncărurile de post, datorită conținutului bogat în nutrienți și a texturii sale consistente. Conopida este o sursă bună de vitamina C, calciu, magneziu și potasiu. Conține vitamina K, fibre, compuși fenolici, vitamina B6 și colină.

Ciorbă de conopidă

Asemenea celorlalte legume crucifere (broccoli, varză, gulie), conopida are efecte anticancerigene, antiinflamatoare și detoxifiante. De altfel, conopida împărtășește proprietăți asemănătoare verzei.

Consumul de legume crucifere a fost asociat cu prevenirea unor boli cronice curente, precum diabet, tulburări neurologice, afecțiuni cardiace și oncologice.

Capacitatea lor de a combate cancerul, obezitatea, bolile de inimă și afecțiunile cerebrale se datorează compușilor antiinflamatori.

____________________________________________________________________________________________________________

Ciorbă de conopidă – rețetă

Ingrediente

• 1 conopidă
• 2-3 cartofi
• 1 ceapă
• ¼ varză mică
• 1 ardei gras
• 2-3 roșii
• 5-6 linguri de ulei
• 1 legătură de pătrunjel sau mărar
• 1 cană de borș crud
• sare și piper după gust

Preparare

Tăiați conopida în jumătate și îndepărtați mai întâi nervura groasă centrală, apoi desfaceți fiecare jumătate în buchețele mici. spălați-le atent pe fiecare în parte și lăsați-le să se scurgă într-o sită.

Puneți uleiul la încins într-o cratiță și adăugați ceapa tocată mărunt. Adăugați pe rând ardeiul și cartofii tăiați cubulețe, iar varza tocată fin (fideluță).

Lăsați toate legumele la călit câteva minute, apoi adăugați circa 2-3 litri de apă.

Adăugați sare și piper și lăsați totul să fiarbă aproximativ 20 de minute. Adăugați conopida și așteptați să mai fiarbă încă 15 minute, sub capac, la foc mic.

Între timp, decojiți roșiile și tocați-le mărunt. Adăugați-le în ciorbă, și după câteva minute, adăugați și borșul. După 2-3 minute, presărați verdeața tocată fin și stingeți focul. Lăsați ciorba sub capac să stea câteva minute, apoi o puteți servi. Este foarte bună fierbinte.

Această ciorbiță merge foarte bine cu crutoane aromatizate cu usturoi.

____________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Dr. Axe, Cauliflower: Benefits, Nutrition & Recipes: https://draxe.com/cauliflower/

2. Laura Sava, Borș de conopidă: https://www.laurasava.ro/bors-de-conopida/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.