PASTĂ tartinabilă din SEMINȚE și PĂTRUNJEL – rețetă de post, fără foc și fără ulei

Această rețetă este binevenită în perioadele de post, fiind potrivită îndeosebi pentru zilele de luni, miercuri și vineri, când se mănâncă fără ulei.

Înmuierea semințelor în apă este importantă nu doar pentru o procesare mai ușoară și obținerea unei texturi mai fine, ci și pentru conținutul nutrițional.

 

Hidratarea nucilor și semințelor ajută la „activarea” nutrienților din ele. Acestea conțin acid fitic sau fitați – forma de depozitare a fosforului în plante. Acidul fitic se leagă de minerale precum zinc, fier, magneziu, calciu, crom și mangan în tractul digestiv, făcându-le indisponibile (organismul nostru nu le poate absorbi).

Hidratarea semințelor și a nucilor ușurează digestia prin neutralizarea fitaților și a inhibitorilor de enzime prezente în ele și crește biodisponibilitatea nutrienților importanți (în special vitaminele din grupul B).

Totodată, înmuierea lor în apă activează enzime care cresc absorbția nutrienților.

Pastă de semințe și pătrunjel – rețetă

Ingrediente

• 100 g de semințe de floarea-soarelui
• 1 lămâie
• 1 linguriță de sare
• 1 legătură de pătrunjel verde
• 1 cățel de usturoi

Preparare

Semințele de floarea-soarelui trebuie să fie crude. Puneți-le la înmuiat într-un bol cu apă (cât să le acopere). Lăsați-le la hidratat cel puțin 7 ore, apoi scurgeți-le și clătiți-le cu apă curată.

Puneți-le într-un vas înalt. Radeți lămâia și adăugați 1 linguriță de coajă peste semințe. Stoarceți apoi lămâia și adăugați sucul. Adăugați usturoiul zdrobit, sarea și frunzele de pătrunjel rupte bucăți.

Introduceți blenderul manual în vas și pasați ingredientele până obțineți o pastă fină, omogenă.

Poate fi întinsă pe pâine sau lipii și consumată ca un pateu vegetal. Este foarte atractiv la gust și aspect datorită aromei și culorii verzi date de pătrunjelul proaspăt.

_______________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Real Food Forager, Why You Need to Activate Nuts and Seeds – How To Do It: https://realfoodsforager.com/why-you-need-to-activate-nuts-and-seeds-how-to-do-it/

2. Trinitny’s Conscious Kitchen, Raw Sunflower Seed Pate and the Divine Spark of the Cosmos: http://www.trinityskitchen.com/raw-sunflower-seed-pate-and-the-divine-spark-of-the-cosmos/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.